Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

IT specialistai įspėjo dėl feisbuke populiarėjančios programėlės: galite būti šnipinėjami

Feisbuke populiarėjanti vos per akimirką nuotraukose išvaizdą ar profesiją leidžianti pakeisti programėlė „My Puzzles“ patraukė ir IT specialistų dėmesį. Jie įspėja gyventojus dėl šį įrankį sukūrusios įmonės slapukavimo ir asmeninių duomenų kaupimo.
„My Puzzles“ programėlė
„My Puzzles“ programėlė / 15min.lt koliažas

„My Puzzles“ iškerpa veidą iš vartotojo feisbuko profilio nuotraukos ir jį pritaiko skirtingų profesijų atvaizdavimui: astronauto, mediko, kario, fantastinio filmų herojaus ir pan. Galite tapti net princese, pozuoti prie kalnų sningant ar išbandyti, kaip atrodytų jūsų portretas, kabantis kambaryje, ar jūsų nuotrauka televizoriaus ekrane.

Šis įrankis vartotojus sudomino ypač dėl to, kad galutinis rezultatas – daugybė nudailintų, skirtingų nuotraukų.

Nors kol kas programėlė reikalauja tik jūsų vardo ir nuotraukos, IT specialistui Aurelijui Urniežiui kelia įtarimų, jog kontaktiniai įmonės duomenys yra slepiami. Galima rasti tik jos pavadinimą bei el. paštą, tačiau, kokioje šalyje įmonė veikia, nėra aišku, kaip ir nėra aišku, ar gyventojų nuotraukos bei kita informacija nebus amžinai kur nors laikoma.

A.Urniežius patikrino, kur registruotas domenas. Jeigu tai Europos Sąjungos (ES) šalis, gyventojų teisėmis į privatumą bus pasirūpinta. Visgi ir čia informacijos mažai.

„Matome, kad domenas registruotas vasarą, o užregistravusi organizacija rodoma Domains By Proxy, tai populiari paslauga, kuria siekiama paslėpti tikrąjį domeno užsakovą, nieko čia nepešime daugiau“, – feisbuke rašė jis.

A.Urniežius toliau užsiėmė paieškomis, kol rado, kad „svetainė tikrai ne Europos serveryje gyvena, o pas ponus kinus“.

„Greičiausiai tie patys kinai susirenka mūsų duomenis ir ką su jais vėliau daro niekas čia nieko ir nepasakys, nors ir kaip jie gražiai savo privatumo politikoje rašo, kad nieko jie pas save pasižada nelaikyti“, – teigė IT specialistas.

Dėl to, kad informacijos stinga ir ji net yra slepiama, A.Urniežiaus manymu, verta persvarstyti, ar tikrai naudotis šia programėle.

„Kaip visada, daugelis pagalvos, o tai kas čia tokio, kad kažkokie kinai turės mano nuotrauką… Aš tik noriu priminti, kad nuotrauka, kurią jūs įkeliate, su savimi turi ne tik papildomą informaciją apie laiką, vietą, įrenginį, kuriuo buvo fotografuota, bet ir dažnai matomą papildomą informaciją už jūsų nugaros, kada darote selfiuką ir nelabai į tai atkreipiate dėmesį.

Tai tiesiog norėčiau palinkėti jums saugaus ir atsakingo naršymo internete“, – rašė A.Urniežius.

Marius Guobys, IT įmonės „Devbridge“, priklausančiai „Cognizant“ kompanijai, DevOps praktikų vadovas 15min taip pat nurodė, jog galima įtarti šio žaidimo kūrėjus esant iš Kinijos arba kaip nors su ja susijus, tačiau nieko daugiau sužinoti nepavyksta.

„Pats žaidimas yra feisbuko platformoje ir yra savotiškas langas į žaidimą, bet, kas vyksta už uždangos, mes nematome. Feisbukas, kaip platforma, atlieka visų žaidimų peržiūrą, bet internete galima išvysti tikrai daug atsiliepimų apie tai, kad žaidimai šioje platformoje gali būti mažai kontroliuojami. Tai ne tas pats, kas turėti programėlę telefone ar kompiuteryje“, – komentavo M.Guobys.

Tai, kad informacijos apie įmonę nėra daug arba ji net slepiama, M.Guobiui kelia įtarimų, bet kartu ir nestebina. Kaip jis pasakojo, soc. tinkluose žaidimų kūrėjai neprivalo pateikti labai daug informacijos apie save ar šalį, kurioje yra registruoti.

Ekrano nuotr./„My Puzzles“ programėlė
Ekrano nuotr./„My Puzzles“ programėlė

O peržvelgus konkrečiai feisbuko platformoje esančių žaidimų kūrėjų privatumo politikų turinį, akivaizdu, kad tai šabloniški dokumentai, kurie kartais net yra tiesiog vieni nuo kitų kopijuojami ir tik šiek tiek pakeičiami.

„Jokio griežto įstatyminio reguliavimo šiuo klausimu kol kas nėra ir jį nustatyti būtų ganėtinai sunku, nes soc. tinklas yra pasaulinis ir veikia visur, o žaidimų kūrėjai yra ir iš Kinijos, Rusijos, kitų ne tokių draugiškų valstybių“, – teigė M.Guobys.

Pašnekovas paminėjo, kad pats tokio nuotraukų įrankio nenaudotų: „Juk čia tas pats, kas atiduoti savo nuotrauką nepažįstamam žmogui ir paprašyti jo padaryti pakeitimų. Na, o vėliau su jūsų nuotrauka ar duomenimis tas nepažįstamasis gali daryti ką nori: parduoti, pakeisti, redaguoti jums nežinant.“

Tad, jo nuomone, pradžioje duomenys gali būti renkami nekaltam tikslui – apmokyti dirbtinį intelektą, bet vėliau niekas neturėtų nustebti, jei surinkta informacija atsidurtų ant kieno nors pardavimų stalo.

„Reikia nepamiršti vieno – viskas, ką jūs veikiate internete, jūsų paspaudimai, jaustukai ir t. t., yra prekė. Tai naudojama, pavyzdžiui, turinio parinkimui, reklamai ir kitiems dalykams. Galų gale, žaidimo kūrėjai neužsiima labdara – jų galutinis tikslas yra uždirbti pinigų, šiuo atveju, pasinaudojant jūsų duomenimis“, – pabrėžė M.Guobys.

Anot jo, niekas nėra užtikrintas ir tuo, kad ši programėlė nėra savotiškas šnipinėjimo įrankis. Visą reikiamą informaciją iš surinktų duomenų gali ištraukti ir apdoroti dirbtinis intelektas, mašininis mokymasis (angl. machine learning).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas