Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

J.Webbo kosminis teleskopas atsiuntė pirmąsias nuotraukas iš kosmoso

Penktadienį (vasario 11 d.) NASA Jameso Webbo kosminio teleskopo (JWST) komanda paskelbė keletą ilgai lauktų pirmųjų nuotraukų.
Jameso Webbo kosminis teleskopas, iliustracija
Jameso Webbo kosminis teleskopas, iliustracija / 123RF.com nuotr.

Laukia ilgas kelias

Pagrindinėje nuotraukoje pavaizduota žvaigždė HD 84406 ir tai tik dalis mozaikos, padarytos per 25 valandas nuo vasario 2 d., kai buvo atliekamas observatorijos segmentinio veidrodžio derinimo procesas.

„Visa komanda džiaugiasi, kad pirmieji vaizdų fiksavimo ir teleskopo derinimo žingsniai vyksta sklandžiai“, – NASA pranešime sakė Marcia Rieke, vyriausioji tyrėja ir Arizonos universiteto astronomė.

Nuo JWST paleidimo Kalėdų dieną praėjo 48 dienos, o dabar vyksta paleidimo procesas, kuris, kaip tikimasi, truks apie šešis mėnesius. Pirmąjį mėnesį teleskopas nukeliavo beveik 1,5 mln. km atstumą.

Per likusį laiką mokslininkai daugiausia dėmesio skirs observatorijos instrumentų kalibravimui bei smulkiausiems teleskopo 18 auksinių veidrodžių segmentų koregavimams, kurie būtini norint gauti ryškius ir aiškius giliosios visatos vaizdus.

NASA/Ši vaizdų mozaika buvo sukurta nukreipus teleskopą į ryškią izoliuotą žvaigždę, žinomą kaip HD 84406. Kiekvienas taškas mozaikoje pažymėtas atitinkamu jį užfiksavusiu pirminio veidrodžio segmentu.
NASA/Ši vaizdų mozaika buvo sukurta nukreipus teleskopą į ryškią izoliuotą žvaigždę, žinomą kaip HD 84406. Kiekvienas taškas mozaikoje pažymėtas atitinkamu jį užfiksavusiu pirminio veidrodžio segmentu.

Pasak NASA, procesas vyksta sėkmingai. Vis dėlto teleskopo laukia ilgas kelias, kaip rodo šiandien matoma HD 84406 nuotrauka.

„Pirmieji vaizdai bus negražūs“, – sakė Jane Rigby, JWST operacijų projekto mokslininkė, per spaudos konferenciją, surengtą sausio 8 d., kai teleskopas pradėjo veidrodžių atstatymo procesą. „Jie bus neryškūs. Visame danguje turėsime 18 tokių mažų vaizdų“.

Ir nuotraukoje iš tiesų matomi keli HD 84406 – žvaigždės, kurią JWST mokslininkai neseniai paskelbė nusprendę apžiūrėti pirmiausia, – vaizdai. Tai į Saulę panaši žvaigždė, esanti už maždaug 260 šviesmečių, rašo „Live Science“.

HD 84406 yra Didžiųjų Grįžulo Ratų žvaigždyne, tačiau iš Žemės be teleskopo nepastebima. Ji buvo puikus ankstyvas JWST taikinys, nes jos ryškumas yra pastovus ir observatorija visada gali ją pastebėti.

Keista, bet vėliau JWST negalės stebėti HD 8440 – kai teleskopas bus sufokusuotas, ši žvaigždė bus per ryški, kad į ją būtų galima žiūrėti. Anksčiau JWST darbuotojai yra sakę, kad teleskopas gana ryškiai fiksuos vaizdus jau balandžio pabaigoje.

Net ir tuo metu, kai JWST tobulina savo „regėjimą“, fone vyksta kitas svarbus procesas – observatorija vėsta. Kadangi „Webb“ pritaikytas tirti visatą infraraudonųjų spindulių šviesoje, kuri taip pat fiksuojama kaip šiluma, norint gauti tikslius duomenis, observatorijoje turi būti neįtikėtinai šalta.

NASA/JWTS asmenukė
NASA/JWTS asmenukė

NASA mokslininkai tikisi, kad auksinio pirminio veidrodžio temperatūra sieks iki –223 laipsnių pagal Celsijų.

Be HD 84406 atvaizdo, NASA taip pat pasidalijo „asmenukės“ nuotrauka, kurią observatorija padarė naudodama specialų lęšį, nukreiptą į observatorijos pirminį veidrodį, skirtą padėti derinimo proceso metu, rašo „Space“.

Apskritai mokslininkai džiaugiasi observatorijos pažanga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas