Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Japonijos mokslininkai sukūrė pirmąjį pasaulyje robotą su smegenimis

Mokslininkai sukūrė pirmąjį robotą, kurio smegenys buvo užaugintos laboratorijoje. Tai pirmas kartas, kai robotas buvo „išmokytas“ intelekto.
Dirbtinis intelektas
Dirbtinis intelektas / 123RF.com nuotr.

Pažanga robotikos pasaulyje

Pasak mokslininkų, eksperimentai, išsamiai aprašyti žurnale „Applied Physics Letters“, yra didelis žingsnis į priekį siekiant išmokyti robotus intelekto.

Tyrėjų sukurtas robotas turi į smegenis panašius neuronus, išaugintus laboratorijoje, ir, kai ląstelės buvo elektriškai stimuliuojamos, mašina sėkmingai orientavosi nedideliame labirinte.

Tyrimo autoriai teigė, kad „fizinių rezervuarų skaičiavimu“ vadinamas metodas leido robotui suprasti smegenų bangas ir apeiti kliūtis.

Vienas iš autorių, profesorius Hirokazu Takahashi, Tokijo universiteto kompiuterių inžinierius „Independent“ pasakojo: „Šios nervinės ląstelės, arba neuronai, buvo išaugintos iš gyvų ląstelių. Jie veikė kaip fizinis rezervuaras, iš kurio kompiuteris galėjo konstruoti koherentinius signalus.“

Padės geriau suprasti ir žmonių smegenis

Tai pirmas kartas, kai robotas buvo „išmokytas“ intelekto. Robotui judant labirintu, signalai perduodavo informaciją apie aplinką.

 Yuichiro Yada, Shusaku Yasuda, ir Hirokazu Takahashia)/Roboto judėjimas aplink kliūtis
Yuichiro Yada, Shusaku Yasuda, ir Hirokazu Takahashia)/Roboto judėjimas aplink kliūtis

Jei dirbtinio intelekto transporto priemonė pasukdavo ne ta kryptimi arba pasisukdavo ne į tą pusę, neuronus sutrikdydavo elektros impulsas. Atliekant keletą bandymų, signalai buvo nuolat perduodami tol, kol jis įvykdė užduotį.

Mokslininkų darbas įrodė, kad smegenų audinį galima naudoti kaip fizinį rezervuarą. Tai atveria galimybes kurti mašinas, kurios spręstų problemas mąstydamos kaip žmonės.

Japonų komanda tikisi, kad šis laimėjimas padės sukurti superkompiuterį, imituojantį žmogaus smegenis.

Be to, tai suteikia vilties, kad bus galima naujai paaiškinti smegenų mechanizmus ir tokių ligų kaip Alzheimerio ir Parkinsono ligos atsiradimo priežastis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas