Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Jau greitai danguje turėtume išvysti kometą: kaip ir kur ją stebėti?

Rudenį nakties danguje turėtume plika akimi išvysti kometą. Jeigu prognozės pasitvirtins, ją bus galima regėti net ne vieną dieną, o beveik mėnesį. „Tai – neeilinis, retesnis įvykis danguje“, – teigė Vilniaus universiteto (VU) astrofizikas dr. Vidas Dobrovolskas.
Kometa
Kometa / Shutterstock nuotr.

Anot V.Dobrovolsko, pagal esamas prognozes, kometa turėtų pasiekti tokį ryškumą, kad matytume ją plika akimi. Šiuo metu ji regima tik pro teleskopus.

„Jeigu viskas klostytis gerai, turėtume ją matyti pirmas dvi spalio savaites. Šis momentas sutaps su tuo, kada ji bus ryškiausia.

Rugsėjį ją gali pradėti matyti Pietų pusrutulio gyventojai, bet žvelgiant iš Šiaurės pusrutulio rugsėjį kometa dar bus tarsi žemiau Saulės, tai kometa leisis anksčiau nei nusileis pas mus Saulė. Todėl ją pradėsime matyti greičiausiai nuo spalio, o arčiausiai Žemės ji bus spalio 12 d.“ – 15min aiškino V.Dobrovolskas.

Ir tai nebus vienadienis reiškinys. Šią kometą turėtume matyti bent dvi ar net tris spalio savaites.

Pirmąją spalio savaitę jos danguje reikėtų ieškoti rytais, likus maždaug valandai iki Saulės patekėjimo. Kometa plika akimi turėtų būti matoma žemai virš Rytų horizonto.

Antrąją spalio savaitę ji jau atsidurs Vakarų dangaus pusėje, taip pat žemai ties horizontu. Laukan ją stebėti reikėtų išeiti pradedant temti, kai tik Saulė nusileis.

Dėl tokio reginio net nereikės išvykti iš miesto, mat kometa turėtų būti pakankamai ryški ir miesto šviesos netrukdys. Visgi, kaip atkreipdė V.Dobrovolskas, bus kita problema: „Didžiausia kliūtis mieste – rasti švarų horizontą, kad pastatai neužstotų.“

Taip kometa aiškiai turėtų būti matoma apie pusę spalio mėnesio, o vėliau, kaip sakė astrofizikas, ji ims sparčiai blykšti ir taps matoma tik pro žiūroną, o dar vėliau – tik pro teleskopą.

Gali būti, kad kometa nepasieks savo didžiausio ryškumo. Nepaisant to, kai kurie užsienio ekspertai tiki, kad ji gali būti tokio ryškumo kaip 20 ryškiausių žvaigždžių danguje.

Šią kometą 2023 m. pradžioje atrado Pietų Afrikos Respublikos Asteroidų žemės poveikio paskutinio perspėjimo sistemos (angl. Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System, ATLAS) ir Kinijos Tsuchinshan observatorijos astronomai.

Tuo metu tai buvo neįspūdinga dėmė nuotraukoje, kuriai buvo suteiktas toks pat neįspūdingas pavadinimas A10SVYR. Tolesni stebėjimai parodė, kad A10SVYR turi trumpą uodegą, todėl ji buvo pavadinta kometa, o pagal seniai nusistovėjusią vardų suteikimo tvarką jai buvo suteiktas abiejų jos atradėjų garbei skirtas vardas: C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS), rašė BBC.

Tačiau dabar kometos atrandamos kone kasdien, tai kodėl ši svarbi? Būtent dėl skaičiavimų, rodančių, jog ji šių metų rugsėjį-spalį priartės prie Saulės ir Žemės ir yra didelė tikimybė, kad bus matoma plika akimi.

Į vidinę Saulės sistemą ji grįžta maždaug kas 80 000 metų iš Oorto debesies – sferos aplink mūsų Saulės sistemą, kurioje yra milijonai kometų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi