Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV konkurencijos prievaizdai rengia IT milžinų antimonopolinius patikrinimus

JAV teisingumo departamentas ir Federalinė prekybos komisija (FTC) rengiasi nuodugniai patikrinti didžiausias šalies technologijų bendroves, kurias įtaria antimonopolinių įstatymų pažeidimais.
„Facebook“, „Google“
„Facebook“, „Google“ / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Įvairios žiniasklaidos priemonės, remdamosi šaltiniais, praneša, kad Teisingumo departamentas vadovaus galimiems „Google“ ir „Apple“ tyrimams, o FTC tikrins „Facebook“ ir „Amazon“.

Apie konkrečius reguliavimo institucijų planus dėl tyrimų kol kas nepranešama, tačiau JAV verslo dienraščio „The Wall Street Journal“ šaltiniai sako, jog visų pirma greičiausiai bus tikrinamos „Google“ ir „Facebook“.

Taip pat neaišku, dėl ko reguliavimo institucijos gali papriekaištauti bendrovėms.

Pasak šaltinių, FTC gali sudominti stambūs sandoriai, kuriuose dalyvavo rinkos lyderiai ir nedidelės bendrovės, kurios galbūt būtų galėjusios ateityje tapti jų konkurentais. Šaltiniai, be kita ko, mini populiarią pokalbių ir susirašinėjimo programėlę „WhatsApp“ ir socialinį tinklą „Instagram“, kurie dabar priklauso „Facebook“.

IT milžinų veikla susidomėjo ir JAV Kongresas.

Atstovų Rūmų Teismų komitetas pirmadienį paviešino nuosavus planus atlikti tyrimą dėl konkurencijos skaitmeninėje pramonėje.

Komitetas sieks ne tik nustatyti pažeidimus, bet ir įvertinti, ar antimonopoliniai įstatymai atitinka „nūdienos realijas“ technologijų sektoriuje.

„Atviras internetas amerikiečiams duoda didžiulę naudą, – pareiškė komiteto pirmininkas demokratas Jerroldas Nadleris. – Tačiau vis daugėja ženklų, jog keletas pagrindinių bendrovių pelnė pagrindinių elektroninės prekybos, turinio ir komunikacijų kanalų kontrolę.“

„Alphabet“ akcijų kursas Niujorke pirmadienį krito 6,1 proc., „Amazon“ – 4,6 proc., „Apple“ – 1 proc., o „Facebook“ – 7,5 procento. Dėl to technologijų bendrovių indeksas „Nasdaq Composite“ smuko 1,6 procento.

Beje, „Alphabet“ jau yra tekę susidurti su kitų šalių konkurencijos institucijomis.

Pavyzdžiui, 2017 metų birželį Europos Komisija „Google“ skyrė 2,42 mlrd. eurų baudą už piktnaudžiavimą dominuojančia paieškos sistema teikiant neteisėtą pranašumą savai kainų palyginimo paslaugai.

O maždaug po metų Komisija „Google“ skyrė rekordinę 4,34 mlrd. eurų (5 mlrd. JAV dolerių) baudą už tai, kad JAV technologijų milžinė piktnaudžiavo dominuojančia savo operacinės sistemos „Android“ padėtimi rinkoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento