Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV strateginiai bombonešiai pakilo į orą po 5 mėnesių pertraukos

Praėjus daugiau nei penkiems mėnesiams po to, kai JAV karinės oro pajėgos dėl saugumo problemų įšaldė savo bombonešių „B-2 Spirit“ parką, „stealth“ orlaiviai grįžo ir vėl skraido, praneša „Business Insider“.
B-2 Spirit
B-2 Spirit / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį JAV Kariniės oro pajėgos pranešė, kad orlaiviai atnaujino skraidymą po „sąmoningos saugos pertraukos“, kuri prasidėjo 2022 m. gruodžio viduryje. Karinių oro pajėgų pareigūnas „Business Insider“ sakė, kad ši pauzė buvo dėl „atsargumo“ ir buvo atšaukta gegužės 18 d.

Karinės oro pajėgos „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matoma, kaip B-2 pakyla nuo pakilimo tako.

„Mūsų parengtis niekada nekėlė abejonių. Mūsų techninės priežiūros specialistai buvo įgalinti. Mūsų tolimojo nuotolio strateginis bombonešis visada buvo pasirengęs, įgulos vykdė užduotis. Mūsų gebėjimas užtikrinti branduolinį atgrasymą... nesusvyruos“, – rašoma vaizdo įrašo titruose, kuriuose užsimenama apie B-2, kaip svarbiausią Amerikos branduolinės triados oro elementą. Triadą sudaro bombonešiai, bunkeriuose dislokuotos tarpžemyninės balistinės raketos ir branduoliniais ginklais ginkluoti balistinių raketų povandeniniai laivai.

Pertrauka buvo paskelbta gruodžio 10 d., kai Whitemano oro pajėgų bazėje buvo priverstas avariniu būdu nusileisti vienas iš flotilės „stealth“ bombonešių.

Teigiama, kad B-2 tuomet patyrė gedimą skrydžio metuir avariniu būdu nusileidęs ant kilimo ir tūpimo tako buvo apgadintas. Ugniagesiams teko gesinti su orlaiviu susijusį gaisrą, tačiau pilotai nenukentėjo.

Šis incidentas buvo antrasis per 15 mėnesių, kai Whitemano karinių oro pajėgų bazėje įvyko avarija, susijusi su B-2. 2021 m. rugsėjo mėn. tūpimo metu vienam orlaiviui nusileidus sugriuvo kairioji pagrindinė važiuoklė ir privertė jį nuslysti nuo kilimo ir tūpimo tako.

WIkimedia/B-2 Spirit
WIkimedia/B-2 Spirit

„Saugos pertraukos metu laikėmės atsargumo ir apdairumo principo, kad sąmoningai ir metodiškai įvertintume visas galimas skrydžio saugos problemas orlaivių parke“, – „Insider“ sakė karinių oro pajėgų pareigūnas, – „Sėkmingai atlikome visus būtinus veiksmus, kad saugiai sugrįžtume prie visaverčių B-2 skrydžių.“

Whitemano karinių oro pajėgų bazė yra vienintelė šalyje B-2, kuris pirmą kartą buvo pristatytas 1988 m., operacinė bazė.

Šis orlaivis yra beveik nefiksuojamas radarų, gali pasiekti 1010 km/val. greitį ir vienos kelionės metu įveikti daugiau nei 11 tūkstančių kilometrų. B-2 turi keturis variklius, kurie yra paslėpti giliai fiuzeliaže.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas