Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
06 29

Nenustebkite, jei jūsų numeriu ieškos kito asmens: paaiškino, kaip tai nutinka

Ar žinojote, kad galite būti ne pirmas savo telefono numerio naudotojas? Iki jūsų numeris galėjo priklausyti net keliems asmenims. Kai kurie dėl šių priežasčių yra sulaukę ir buvusio vartotojo pažįstamų skambučių, reklaminių žinučių, prekybos teikėjų pasiūlymų ar net pranešimo, jog į sąskaitą buvo pervesta pinigų. Kodėl numeriai yra perleidžiami kitiems asmenims ir ar galima pasitikrinti, kokį numerį žmogus turi – naują ar naudotą?
Kalba telefonu
Kalba telefonu / Shutterstock nuotr.

Skaičius yra baigtinis

Kaip aiškino „Tele2“ viešųjų ryšių vadovė Asta Buitkutė, telefono numeriai yra ribotas valstybės resursas ir jų kiekį lemia paprasčiausia matematika – numerių yra tiek, kiek skirtingų kombinacijų įmanoma sudaryti iš tam tikro ženklų kiekio. Tad skaičius yra baigtinis.

Be to, Miglė Sabaitė, „Bitė Lietuva“ Klientų aptarnavimo procesų ir operacijų vadovė, pabrėžė, kad naudoti tik visiškai naujus numerius būtų ir neefektyvu, mat, pavyzdžiui, išankstinio mokėjimo kortelės apskritai yra keičiamos dažniau.

„Pavyzdžiui, į Lietuvą atvykęs keliautojas atostogų laikotarpiu įsigyja „Labas“ kortelę Kauno oro uoste, o po atostogų tokią kortelę tiesiog išmeta“, – 15min pateikė pavyzdį ji.

Įmonės nuotr./Miglė Sabaitė
Įmonės nuotr./Miglė Sabaitė

Tokios kortelės ir mažiau vertinamos nei abonentiniai numeriai.

„Prie spartaus numerių išteklių mažėjimo prisideda ir Lietuvoje iki šiol gajus supratimas, kad išankstinio mokėjimo numeriai nėra vertingi, o jų skaičius – beribis. Kadangi Lietuvoje išankstinio mokėjimo abonentą galima nusipirkti bet kuriame prekybos centre ir be jokios registracijos, žmonės tai priima kaip savaime suprantamą dalyką.

Naujos SIM kortelės įsigyjamos lyg vienkartinės, pavyzdžiui, pardavinėjant daiktus skelbimuose ir nenorint nurodyti savo pagrindinio mobiliojo ryšio numerio. Atlikusios savo darbą jos dažniausiai iškart keliauja į šiukšlių dėžę.

Tai ir lemia situaciją, kai mobiliojo ryšio numerių skaičius daugiau kaip 3 kartus viršija Lietuvos gyventojų skaičių“, – aiškino „Telia“ mobilaus ir fiksuoto ryšio verslo vadovė Eglė Sonata Padagaitė.

Be to, anot jos, numerius iki šiol labai sparčiai „rijo“ ir populiarėjantys išmanūs jutikliai, stebėjimo kameros, kiti daiktų interneto (IoT) sprendimai, kuriems buvo naudojamos SIM kortelės su individualiu numeriu.

Tačiau esant baigtiniam numerių skaičiui reikia ieškoti sprendimo būdų ir tai – numerių pernaudojimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius