Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką meilė daro mūsų smegenims ir ar įmanoma įsimylėti iš pirmo žvilgsnio?

Dėl knygų ir romantinių filmų lengva patikėti, kad du nepažįstami žmonės gali įsimylėti vos susitikę. Ką apie tai kalba mokslas – ar meilė iš pirmo žvilgsnio yra tikra? Ir ką meilė daro su mūsų smegenimis?
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.

Meilės chemija

Įsimylėjus fiziologiškai kūne vyksta daugybė pokyčių – nuo hormonų antplūdžio iki priklausomybę sukeliančių smegenų sričių suaktyvėjimo.

Pasirodo, kad įsimylėjimas susijęs su pagrindinių smegenų cheminių medžiagų išsiskyrimu tam tikrose smegenų srityse, „Live Science“ sakė Baltimorės Johnso Hopkinso universiteto Medicinos mokyklos neuromokslų docentas daktaras Gülas Dölenas.

Vienas iš šių smegenų regionų yra pagumburis. Ši migdolo dydžio daugiafunkcinė sritis, esanti giliai smegenyse, išskiria hormoną oksitociną, dar vadinamą „meilės chemine medžiaga“. Oksitocinas yra ypatingas hormonas, skatinantis ryšį. Gimdymo, maitinimo krūtimi, orgazmo ir glamonių metu pagumburio ląstelės jį išskiria į hipofizę, kur jis saugomas vėlesniam naudojimui.

Taip pat panašu, kad smegenų aktyvacija, reaguojant į romantiškus partnerius, skatina socialinę sąveiką ir slopina neigiamą reakciją. Atrodo, kad nuo to, kiek smegenys suaktyvėja ankstyvaisiais romantinių santykių etapais, priklauso ir mūsų pačių savijauta, ir tai, ar santykiai bus sėkmingi, ar nesėkmingi, rašo „Science Alert“.

Tačiau kai kurie mokslininkai teigia, kad meilė iš pirmo žvilgsnio tėra geismas, o tikroji meilė ateina vėliau, kai užsimezga partnerių ryšys.

Taigi, kas yra meilė? Galimi keli skirtingi meilės apibrėžimai. Pasak Merriam-Webster žodyno, meilė – tai „stiprus prieraišumas kitam žmogui, kylantis iš giminystės ar asmeninių ryšių“, o Rutgerso universiteto mokslininkų komanda pasiūlė meilę suskirstyti į tris kategorijas: geismą, trauką ir prisirišimą.

Trauka, geismas ir prisirišimas yra susiję ir stiprina vienas kitą, teigiama 2016 m. tyrime. Tačiau jie yra skirtingi procesai smegenyse. Už geismą atsakingi hormonai testosteronas ir estrogenas, kuriuos valdo smilkininė liauka – smegenų sritis, reguliuojanti emocijas, o trauką lemia streso ir atlygio centrai – nukleus accumbens ir ventralinis tegmentalis. Neurotransmiteriai dopaminas, noradrenalinas ir kortizolis įsijungia, kai žmogus jaučia potraukį kam nors. Kai kalbama apie prisirišimą, labiau dominuoja oksitocinas ir vazopresinas.

Kalbant apie meilę iš pirmo žvilgsnio, labiau tikėtina, kad jausmas bus geismas, sakė klinikinės psichologijos daktaras ir porų terapeutas Ericas Rydenas.

„[Ir] šie gražūs svaiginantys jausmai netrunka ilgai“, – sakė jis „Live Science“, – „Be to, jei žmogus ieško ilgalaikio partnerio, meilė iš pirmo žvilgsnio nėra ženklas, kad radote tinkamą. [Ji] labiau susijusi su fizine trauka ir geismu nei su ilgalaike romantiška meile.“

Ankstyvosios meilės stadijos gali būti panašios į priklausomybę. Tiek ankstyvosios meilės, tiek priklausomybės nuo kokaino metu suaktyvėja panašios smegenų sritys.

Jei žmogus ieško ilgalaikio partnerio, meilė iš pirmo žvilgsnio nėra ženklas, kad radote tinkamą.

Tačiau šie jausmai senstant santykiams susilpnėja, o vėlesni romantinės meilės etapai nebeatitinka priklausomybės nuo narkotikų.

Meilė iškreipia prisiminimus

2012 m. paskelbtame tyrime teigiama, kad prisiminimai gali būti pakitę, kai žmonės apie juos galvoja, o tam dažnai turi įtakos emocinė būsena, kurią žmogus patiria prisiminimo metu. Kitą kartą, kai žmogus prisimins tą patį prisiminimą, jis bus dar labiau iškreiptas, palyginti su ankstesniu atveju. Todėl savo partnerių suvokimas ir tai, ką žmogus iš pradžių galėjo jiems jausti, gali būti iškreipti dėl dabartinių jausmų jiems.

Be iškreipto atsiminimo, žmogus savo partnerį paprastai suvokia teigiamai arba šališkai dėl reiškinio, vadinamo „teigiama iliuzija“. 2018 m. atliktas tyrimas rodo, kad laimingiausios poros yra tos, kurios į vienas kitą žiūri pro „rožinius akinius“, patiria mažiau konfliktų ir abejonių bei jaučia didesnį pasitenkinimą santykiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas