Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip 3D spausdinimo technologija keičia pasaulį: nuo pigių namų iki atsarginių dalių

Per pastarąjį dešimtmetį 3D spausdinimo technologija sulaukė daugybės dėmesio ne tik iš mokslininkų, bet ir privačių investuotojų. Pagrindinė priežastis – šią technologiją galima pritaikyti beveik visose pasaulio pramonės šakose, nuo mašinų dalių kūrimo bei namų statymo iki įvairiapusio panaudojimo medicinoje.
3D spausdinimas
3D spausdinimas / 123RF.com nuotr.

3D spausdinimas, dar vadinamas adityvia gamyba, yra trimačio objekto kūrimo procesas, naudojant kompiuteriu sukurtą dizainą.

Kalbant paprastai, pasitelkiant šią technoligiją galima sukurti bet kokios formos ar dydžio objektą vien iš skaitmeninio modelio.

Šis metodas nuo įprastų gamybos technikų skiriasi tuo, kad vietoje įprasto medžiagos apdorojimo (pvz., išpjaunant formas frezavimo staklių pagalba), objektas kuriamas dedant vieną po kito medžiagos sluoksnius.

Kad įvyktų spausdinimo procesas, mašina „skaito“ projektą ir kloja nuoseklius skysčio, miltelių, popieriaus ar lapo sluoksnius, taip iš virtinės skersinių pjūvių pastatydama modelį. Sluoksniai yra sujungiami arba automatiškai sulydomi tam, kad būtų sukurta galutinė forma.

Tokiu būdu 3D spausdinimas leidžia gaminti sudėtingų kontūrų objektus naudojant mažiau medžiagos.

Pirmąjį 3D spausdintuvą sukūrė Chuck Hull 1984 metais. Nuo pigių namų iki atspausdintų organų – štai keli būdai, kaip prabėgus beveik 40 metų ši technologija gali pakeisti mūsų gyvenimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas