Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip po dešimties metų atrodys mūsų namai?

Spintos, galinčios išlyginti jose sukabintus rūbus, stiliaus patarimus dalijantys veidrodžiai ir pagal nuotaiką besikeičianti svetainės sienų spalva – tai ne scena iš fantastinio filmo. Taip, anot futuristų, mūsų namai atrodys jau visai netrukus.
Veidrodis vonios kambaryje galės pavirsti išmaniuoju darbalaukiu su aplikacijomis – kalendoriumi, interneto naršykle ar televizoriumi.
Veidrodis vonios kambaryje galės pavirsti išmaniuoju darbalaukiu su aplikacijomis – kalendoriumi, interneto naršykle ar televizoriumi. / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 IKEA

Gegužės 29 d. konferencijų centre „Litexpo“ vyks pirmoji Baltijos šalyse ateities konferencija „ISM FUTURITY“. Jos metu drąsiausi pasaulio futuristai – Anne Lise Kjaer, James Bellini ir Nicklas Bergman – bei Lietuvos mokslo ir verslo lyderiai pasakos, kaip atrodys mūsų diena po dešimties metų. Šiame straipsnyje pateikiame dalį šio paveikslo – kokie bus mūsų namai po dešimtmečio.

Svetainė

Grįžę po dienos darbų dažniausiai nerūpestingai griūname ant sofos, žiūrime televizorių ar naršome internete. Londone įsikūrusios interjero sprendimų kompanijos „True Interior“ specialistai teigia, kad ateityje mūsų svetainė pasikeis neatpažįstamai.

Pasak futurologų, pasikeis net ir sofa, ant kurios sėdėsite – ateityje ji levituos ore magnetinio pagrindo pagalba, o popiečio miegas ant jos primins miegą debesyse.

Pagal nuotaiką joje akimirksniu galėsime pakeisti sienų išvaizdą – keisti spalvas ar net naudoti pačių padarytas gražaus saulėlydžio nuotraukas. Išmaniųjų televizorių forma supaprastės iki susukamo ekrano, kurį galėsime pasikabinti bet kurioje namų vietoje. Pasak futurologų, pasikeis net ir sofa, ant kurios sėdėsite – ateityje ji levituos ore magnetinio pagrindo pagalba, o popiečio miegas ant jos primins miegą debesyse.

Virtuvė

Virtuvė yra ta namų vieta, kurioje yra daugiausiai buitinės technikos, tad nenuostabu, kad didžiausi pokyčiai ateityje laukia būtent čia. Baldų pramonės gigantė IKEA kuria ambicingą „Concept Kitchen 2025“ projektą, apversiantį aukštyn kojomis mūsų suvokimą apie maisto gamybą. IKEA vizijoje pagrindinis vaidmuo tenka virtuvės stalui. Virš jo įtaisyta kamera atpažins maisto produktus, o projektorius tiesiai ant stalo rodys galimus receptus, produktų sudėtį bei maistinę vertę. Dar daugiau, toks stalas kartu bus ir kaitlentė, bet kurioje vietoje galinti akimirksniu įkaisti ar atšalti .

Ateityje žymiai daugiau dėmesio skirsime taupiam resursų naudojimui, todėl tokioje virtuvėje nebus šaldytuvo – visus patiekalui reikalingus produktus kas vakarą pristatys dronai. Tokiu būdu bus išvengiama maisto švaistymo ir sugedusio maisto išmetimo. Be to, taip galėsime būti tikri, kad kiekvieną vakarą valgysime tik šviežią maistą. Nenuostabu, kad šioje skandinaviško dizaino futuristinėje virtuvėje didelis dėmesys bus skirtas šiukšlių rūšiavimui ir vandens taupymui.

Miegamasis

Miegodami praleidžiame bent ketvirtadalį savo gyvenimo, tad drąsiai galime teigti, kad miegamasis yra svarbiausias namų kambarys. Britų bendrovės „Betta Living“ dizainerių vizija ateities miegamajam atrodo lyg nurašyta iš fantastinių romanų. Svarbiausias kambario baldas – lova – sklandys ore panašiu principu, kaip ir sofa svetainėje. Išmanioji patalynė automatiškai prisiderins prie mūsų kūno temperatūros, idant vidury nakties neatsikeltume drebėdami iš šalčio ar išmušti prakaito. Ji bus pagaminta iš specialaus pluošto, kurio nereikės lyginti ir kuris automatiškai save išsivalys. Tačiau bene geriausia žinia yra ta, jog galėsime pamiršti čirškiančius žadintuvus – mus žadins palengva šviesėsiančios pagalvės, kurios švelniai prikels iš sapno.
Langai ateities miegamajame bus išmanesni, nei naujausi dabarties telefonai. Jie galės automatiškai pašviesėti ar visiškai užtemti, juose galėsime pažiūrėti orų prognozę ir, esant bjauriam orui, pakeisti vaizdą į malonią pavasario dieną. Ir pabaigai, tokiame miegamajame esančios rūbų spintos gebės išlyginti jose sukabintus rūbus ir leis pamiršti sugaištą laiką prie lyginimo lentos.

Išmanioji patalynė automatiškai prisiderins prie mūsų kūno temperatūros, idant vidury nakties neatsikeltume drebėdami iš šalčio ar išmušti prakaito.

Vonios kambarys

Ateities vonios kambarys vargiai primins tai, ką savo namuose matome dabar. Futuristų teigimu, jau visai netrukus naujienas galėsime skaityti ne tik kompiuterio ar išmaniojo telefono ekrane, tačiau ir ant dušo užuolaidų ar vonios sienų. Nuobodžias keramines plyteles mūsų vonios kambariuose pakeis išmaniosios grindys, galinčios keisti tekstūrą ir sukurti įspūdį, kad einame smėlėtu paplūdimiu, nupjauta pieva ar net ką tik iškritusiu sniegu.

Veidrodis tokiame vonios kambaryje galės pavirsti išmaniuoju darbalaukiu su aplikacijomis – kalendoriumi, interneto naršykle ar televizoriumi. Dar daugiau, įvairūs mokslininkai prognozuoja, kad ateityje mūsų veidrodžiai galės patarti, kuo šiandien apsirengti ar kokį makiažą geriausiai naudoti.

Skamba neįtikėtinai, tačiau visos aukščiau aprašytos technologijos jau yra kūrimo arba testavimo stadijoje. Į Lietuvą atvyksiantis ir pranešimą ateities konferencijoje „ISM FUTURITY“ (www.futurity.lt)  skaitysiantis J. Bellini teigia, kad per artimiausią dešimtmetį bus sukurta daugiau visuomenę ir gyvenimą pakeisiančių išradimų, nei buvo sukurta per visą XX a. Skaitant tokias pranašystes, darosi akivaizdu, kad gyvename pačiu įdomiausiu žmonijos istorijos laikotarpiu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas