Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?

Pastaraisiais metais net trečdaliu išaugo nešiojamųjų kompiuterių pardavimai, rodo tyrimų bendrovės „Canalys“ duomenys. Ne rečiau kompiuterius iš parduotuvių lentynų graibsto žaidimų entuziastai, kuriems vis tobulėjantys įrenginiai garantuoja dar geresnę žaidimų patirtį. Kadangi šiandien kompiuterių pasiūla kaip niekada gausi, o įvairūs žmonių norai lemia skirtingų parametrų poreikį, „Bitės Profai“ pasakoja, kaip tinkamai išsirinkti kompiuterį.
Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?
Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį? / Shutterstock nuotr.

Taupydami jūsų laiką, kviečiame su pranešimo turiniu susipažinti lengviau:

  • Prieš renkantis kompiuterį, nuspręskite, kas jums svarbiau: spartus įrenginio veikimas ar lengvumas;
  • „AMD“ procesoriai užtikrina spartesnius ir mažiau kaistančius procesorius, o „Intel“ palaiko „Thunderbolt“ jungtį, dėl kurios plonas kompiuteris gali tapti itin galingu žaidimų kompiuteriu;
  • Žaidžiantiems, rekomenduojama rinktis dedikuotą vaizdo plokštę, nes taip galėsite mėgautis aukščiausios grafikos žaidimais;
  • Turint galimybę, pirmenybę reikėtų skirti SSD vidinės atminties diskui.

Daugiau apie tai, kaip išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį, sužinokite toliau skaitydami šį straipsnį.

„Šiandien išmaniųjų kompiuterių pasirinkimas yra toks gausus, tačiau visi jie pasižymi skirtingomis savybėmis ir pasimesti jų gausoje yra tikrai lengva. Todėl siekdami palengvinti jums šią užduotį, paaiškiname pagrindinius įrenginių parametrus ir patariame, į ką ir kodėl svarbu atkreipti dėmesį, kad greičiau ir lengviau išsirinktumėte labiausiai jūsų poreikius atitinkantį kompiuterį“, – sako „Bitės Profas“ Andrius Archangelskis.

Žinokite savo poreikius

Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?
Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?

Prieš renkantis kompiuterį, pirmiausia įsivardykite, ką su juo veiksite. „Windows“ kompiuteriai gali turėti tiek integruotas, tiek dedikuotas vaizdo plokštes, tad puikiai tiks tiek naujausiems žaidimams, tiek įvairiems dizaino darbams. Tuo metu „MacBook“ kompiuteriuose panaudotos tik integruotos vaizdo plokštės ir puikiai spalvas atvaizduojantys ekranai, dėl kurių šiais įrenginiais kokybiškai atliksite visus dizaino darbus.

„Jei kompiuterį naudosite darbui ar mokslams, nuspręskite, kas jums svarbiau: spartus įrenginio veikimas ar lengvumas. Ieškodami patogaus nešiotis kompiuterio, įvertinkite jo procesorių ir bateriją. Didesnės talpos baterija užtikrins ilgesnį įrenginio veikimo laiką, tačiau kartu pridės jam papildomo svorio“, – sako „Bitės“ išmaniųjų įrenginių ekspertas.

Tuo metu galingi kompiuteriai dažnai yra sunkesni ir turi sunkesnius bei nepatogius nešiotis įkroviklius, tačiau veikia kur kas sparčiau. Renkantis kompiuterį darbui su grafika, A. Archangelskis rekomenduoja atkreipti dėmesį ir į žaidimų kompiuterius, kurie taip pat gali puikiai atlikti tokius darbus.

„Žaidimų mėgėjams skirti kompiuteriai paprastai yra sunkesni, storesni ir labiau iššaukiančio dizaino, tačiau galime rasti išimčių, pavyzdžiui, „Asus Zephyrus“ serija. Jie lengvesni ir plonesni, tačiau pirkdami jūs sumokate daugiau už vienodos spartos vidinius komponentus, lyginant su storesniais įrenginiais. Be to, verta paminėti, kad didžioji dalis žaidimams skirtų kompiuterių turi prasčiau laikančią bateriją nei darbui ar mokslams skirti įrenginiai“, – priduria „Bitės Profas“.

Išsiaiškinkite procesoriaus pajėgumą

Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?
Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?

Šiuolaikiniuose kompiuteriuose rasite „AMD“ ar „Intel“ gamintojų kurtus procesorius, kurių kiekvienas turi savų pliusų ir minusų.

„Šiuolaikiniai „AMD“ procesoriai, pradedant nuo pigiausio ir baigiant brangiausiu, žymimi „Ryzen 3“, „Ryzen 5“, „ Ryzen 7“, „Ryzen 9“. Ne mažiau svarbios ir paskutinės procesoriaus pavadinime esančios raidės. Pavyzdžiui, „Ryzen 7 5700U“ pavadinime raidė U reiškia, kad procesorius turi 15 W veikimo galią, galinčią padidėti iki 25 W. Be to, toks procesorius sunaudoja mažiau energijos ir mažiau kaista, tačiau kartu gali veikti prasčiau. „Ryzen 7 5800H“ raidė H reiškia, kad procesorius turi iki 45 W galios, o „Ryzen 9 5900HX“ raidė X garantuoja aukščiausią įrenginio spartą“, – teigia A.Archangelskis.

Ekspertas papildo, kad didesnės galios procesoriai prideda kompiuteriui papildomo svorio ir paskatina kaitimą, tačiau kartu padidina spartą. Ir atvirkščiai – įrenginiai su mažesnės galios procesoriumi yra lengvesni, mažiau kaista ir sunaudoja mažiau energijos. Vis tik, apžvelgiant „AMD“ procesorius, svarbu paminėti pažangesnį jų gamybos procesą, lyginant su „Intel“ produktais, dėl kurio net ir lengvesni produktai mažiau kaista bei yra spartesni.

„Intel“ procesoriai žymimi i3, i5, i7 ir i9, o tai reiškia, kad kuo didesnis skaičius, tuo procesorius pažangesnis. Jų pavadinimuose taip pat galime rasti U ir H bei naują – K raides. Pastarąja pažymėti procesoriai, esant pakankamai temperatūrai ir galiai, užtikrina didesnę kompiuterio spartą nei įprastai“, – pasakoja „Bitės Profas“.

Nepaisant pažangesnio „AMD“ gamybos proceso, „Intel“ procesoriai turi didelį privalumą – „Thunderbolt“ palaikymą. Tai – jungtis, kurios galimybės yra daug platesnės nei įprastos USB-C jungties. Per „Thunderbolt“ prie kompiuterio galima prijungti daugiau įvairių įrenginių, pavyzdžiui, išorinę vaizdo plokštę, dėl kurios jūsų plonas kompiuteris gali akimirksniu tapti itin galingu žaidimų kompiuteriu.

Skirkite dėmesio vaizdo plokštei

Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?
Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?

Vaizdo plokštė yra vienas svarbiausių kompiuterio elementų, atsakingų už našumą. Yra išskiriami du plokščių tipai: integruota ir dedikuota (išorinė) vaizdo plokštė, o kurią rinktis, vėlgi priklauso nuo jūsų poreikių.

„Jei mėgstate žaisti žaidimus, rekomenduoju rinktis įrenginį su dedikuota vaizdo plokšte, nes galėsite mėgautis aukščiausios grafikos žaidimais. Tuo metu integruotą vaizdo plokštę turintis kompiuteris puikiai tiks mokslams ar darbui. Jis – plonesnis, lengvesnis ir turi ilgiau laikančią bateriją, nes tokio tipo vaizdo plokštės naudoja kur kas mažiau energijos“, – tikina „Bitės Profas“ ir priduria, kad tokį įrenginį atpažinsite iš užrašo „Intel UHD Graphics“, „AMD Integrated Radeon Graphics“ ar „Integruota vaizdo plokštė“.

Dedikuotos vaizdo plokštės yra skirtos žaidimams ir sudėtingesniems grafiniams darbams. Priklausomai nuo modelio, tokie kompiuteriai dažnai yra storesni ir sunkesni, tačiau kartu ir galingesni, tad jais be vargo ir greitai sumontuosite aukštos kokybės vaizdo įrašus ar sukursite puikias iliustracijas.

Pagrindiniai dedikuotų vaizdo plokščių gamintojai yra „AMD“ ir „Nvidia“, o jų pažangiausi kūriniai – „AMD RX 6800M“ ir „Nvidia RTX 3080“. Nors šios dvi vaizdo plokštės pasižymi vienais geriausių parametrų ir suteikia galimybę žaisti žaidimus net ir 4K raiška, toks kompiuteris kainuos bent kelis tūkstančius eurų. Ieškantiems pigesnio įrenginio, puikiai tiks kompiuteris su „AMD RX 6600M“ arba „Nvidia RTX 3060“ vaizdo plokštėmis.

Norint pažiūrėti, kokį kadrų skaičių per sekundę naujausiuose žaidimuose leidžia pasiekti tam tikros vaizdo plokštės, pavyzdžiui, „Nvidia RTX 3060“, „RTX 3070“ ir „RTX 3080“, A. Archangelskis rekomenduoja apsilankyti gamintojo internetinėje svetainėje.

Nuspręskite, kiek atminties reikės

Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?
Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?

Kompiuteriuose yra dviejų skirtingų paskirčių atmintys: vidinė ir darbinė (RAM). Kadangi abi jos atlieka skirtingas funkcijas, renkantis įrenginį, svarbu gebėti jas vieną nuo kitos atskirti.

„Kalbant paprastai, kaina priklauso nuo vidinės atminties kiekio, tad todėl kompiuteris su 256 GB SSD disku gali kainuoti tiek, kiek ir kompiuteris su 1 TB HDD disku. Ne mažiau svarbu ir atminties tipas. SSD diskas užtikriną greitesnį failų perkėlimą ir didesnį kompiuterio našumą, todėl yra brangesnis. Tuo metu HDD – lėtesnis ir pigesnis diskas“, – pasakoja „Bitės Profas“.

Verta paminėti ir kitą SSD pranašumą – atsparumą. HDD diskas sudarytas iš mechaninių dalių, todėl kompiuteriui nukritus ant žemės, gali būti nepataisomai pažeistas. Visai kitaip su SSD disku. Kadangi jis neturi mechaninių dalių, net ir kompiuteriui nukritus, liktų nepažeistas, tad kartu išsaugotų ir svarbius jūsų duomenis.

„Taip pat galite pasidomėti, galbūt kompiuteryje galima naudoti du vidinės atminties diskus. Tokiu atveju vienas iš jų galėtų būti SSD, kuriame dėl spartesnio veikimo sutalpinsite operacinę sistemą ir kitas programas. O kitas – HDD, skirtas nuotraukoms, vaizdo įrašams ir kitiems dokumentams saugoti. Tiesa, visuomet verta pasidomėti, ar norimas modelis turi papildomą vidinės atminties disko jungtį. Tai reikštų, kad turėdami mažesnės apimties SSD diską, prireikus galėsite įsigyti dar vieną ir taip praplėsti vidinę atmintį“, – pasakoja A.Archangelskis.

Kitas atminties tipas – darbinė atmintis, kurią žymi tokie skaičiai kaip 4 GB RAM, 8 GB RAM ar 16 GB RAM. „Bitės Profo“ teigimu, kadangi RAM atsakinga už spartų kompiuterio darbą, verčiau rinktis įrenginį bent su 8 GB RAM.

„Kuo daugiau naršyklės skirtukų ar programų esate atidarę, tuo daugiau RAM atminties kompiuteris naudoja. Jai užsipildžius visiškai, įrenginys dalį skirtukų ar programų „užmigdo“ ir tuo metu jums užstringa jų veikimas. Kadangi ateityje vis daugiau programų ir svetainių bus kuriamos su daugiau funkcijų ir dizaino elementų, 4 GB RAM atmintis galbūt užsipildys atidarius vos keletą langų. O 8 GB RAM gerokai ilgesniam laikui garantuos spartesnį įrenginio veikimą“, – aiškina „Bitės Profas“.

Žaidimų mėgėjams vertėtų rinktis kompiuterį su 16 GB RAM. Kadangi naujausiems žaidimams reikia 8 GB ir daugiau atminties, turint per mažą kiekį, žaidimas gali dažniau strigti.

Atkreipkite dėmesį į jungtis

Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?
Shutterstock nuotr./Kaip tinkamai išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį?

Rinkdamiesi naują nešiojamąjį kompiuterį, atkreipkite dėmesį į dar vieną svarbią detalę – jungtis. Kiek ir kokių jų jums reikės priklauso nuo turimų poreikių: vieniems svarbus atminties kortelių skaitytuvas, kitiems – USB-C jungtis. Tad norėdami visiškai jums tinkančio įrenginio, visuomet pasidomėkite, ar prie kompiuterio galėsite prijungti visus reikalingus priedus.

„Manau, kad vienas svarbiausių šiuolaikinių priedų – USB-C jungtis, palaikanti įrenginio įkrovimą. Dėl jos kompiuterį galėsite įkrauti ar palaikyti reikiamą įkrovos lygį naudojant spartaus krovimo nešiojamąją bateriją. Taip pat, jei kompiuteris turi vos kelias jungtis ir visos jos – USB-C, pasidomėkite joms tinkančiais priedais. Daugelis jų leis prijungti pelę, klaviatūrą ir monitorių naudojant vos vieną USB-C jungtį“, – aiškina A.Archangelskis.

Kad nešiojamąjį kompiuterį išsirinktumėte dar lengviau, „Bitės Profai“ atrinko skirtingiems poreikiams: žaidimams, mokslams ir kasdieniam naudojimui geriausiai tinkančius įrenginius.

Daugiau apie taip, kaip išsirinkti nešiojamąjį kompiuterį, galite sužinoti iš didžiųjų miestų „Bitės“ salonuose įsikūrusių „Bitės Profų“. Išmaniųjų technologijų ekspertai konsultuoja nemokamai nepriklausomai nuo to, kokio tinklo paslaugomis naudojatės. Daugiau naudingų patarimų ir įdomių naujienų ieškokite „Bitės Profų“ puslapyje .

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas