Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ką nufotografavo Mėnulyje nusileidęs indų mėnuleigis – tikrai ne plokščią Žemę

Indijos erdvėlaivio, kuris į Žemės palydovą nugabeno mėnuleigį, nusileidimas tapo proga pasišaipyti iš tų, kurie įsivaizduoja mūsų planetą kaip didžiulį diską. Internete plinta tariamai iš Mėnulio padaryta nuotrauka, kurioje Žemė – visiškai plokščia. Nei pats jos vaizdas, nei nuotrauka apskritai nėra autentiški – kadras su tikra Žeme buvo publikuotas prieš porą metų, o dabar pakeistas redagavimo programa.
Tai yra originalus kadras, į kurį buvo įdėtas plokščios Žemės vaizdas, tariamai nufotografuotas iš Indijos mėnuleigio
Tai yra originalus kadras, į kurį buvo įdėtas plokščios Žemės vaizdas, tariamai nufotografuotas iš Indijos mėnuleigio / Ekrano nuotr. iš „YouTube“

Pasigedo dramblių ir vėžlio

Šiuo kadru prieš porą savaičių pasidalijo ir vienas „Facebook“ vartotojas iš Lietuvos. Jame, galima spėti, užfiksuotas kažkokio kieto dangaus kūno paviršius ir nuo jo padaryta Žemės nuotrauka.

Tiesa, kad tai yra mūsų planeta, galima suprasti tik iš melsvų ir baltų plotų – taip jos nuotraukose iš kosmoso atrodo vandenynai bei debesys.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Tariamai plokščios Žemės vaizdas buvo sukurtas siekiant pasišaipyti iš juo tikinčių žmonių
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Tariamai plokščios Žemės vaizdas buvo sukurtas siekiant pasišaipyti iš juo tikinčių žmonių

Jokių kitų panašumų su Žeme, mat objektas yra visiškai plokščias – atrodo ne kaip rutulys, o kaip taisyklingo apskritimo formos diskas.

„Ką tik paskelbta nauja nuotrauka iš Indijos nusileidimo Mėnulyje“, – vaizdą apibūdino internautas. Daugiau – jokių komentarų ar jausmaženklių, iš kurių būtų galima suprasti, ar jis džiaugiasi šiuo pasiekimu, yra nustebęs dėl tokio planetos vaizdo, šaiposi, ironizuoja.

Bet iš komentarų akivaizdu, kad kiti internautai ir greičiausiai pats „Facebook“ vartotojas sureagavo kaip į netikrą nuotrauką.

Vienas „Žemę“ palygino su Virgilijaus Aleknos disku, kitas suabejojo vaizdu, nes dėl tokio pasvirimo vanduo subėgtų į vieną pusę.

Pora pyktelėjo dėl fotošopo, mat nematyti nei dramblių, nei vėžlio, ant kurio jie stovi (taip planeta įsivaizduojama hinduizme).

Fotografavo amerikiečiai, ne indai

Atvirkštinė vaizdo paieška rodo, jog po „Vikram“ (taip pavadintas į Mėnulį nuskridęs erdvėlaivis – misijos „Chandrayaan-3“ dalis) nusileidimo kadru buvo dalijamasi itin aktyviai. Jis dažniausiai sietas su šia Indijos misija.

Daugelis internautų nuotrauką palydėjo komentarais, kuriuos galima suprasti įvairiai. Jais tarytum paskelbta, esą nuotrauka patvirtina garsiąją plokščios Žemės teroriją (čia, čia, čia). Bet kartu prierašuose galima įžvelgti pašaipą ja tikinčiųjų atžvilgiu.

Taip pat skaitykite: Kaip pasikeistų mūsų gyvenimas, jei Žemė iš tiesų būtų plokščia

Ši „Twitter“ vartotoja net pasidalijo statistika, kiek žmonių sako tikį, jog Žemė yra plokščia, o ne apvali, kaip visi mokomi mokykloje: 9 proc. prancūzų, 12 mln. amerikiečių.

Ekrano nuotr. iš 9gag.com/Kadras su plokščia Žeme buvo paskelbtas siekiant pasišaipyti iš tuo tikinčiųjų
Ekrano nuotr. iš 9gag.com/Kadras su plokščia Žeme buvo paskelbtas siekiant pasišaipyti iš tuo tikinčiųjų

Paieška atveda ir į tinklalapį, kur plokščios planetos fotografija buvo paskelbta bene pirmiausiai, – puslapį „9GAG“, kuriame publikuojami daugiausia vadinamieji memai.

Vaizdas su satyrine potekste ir pavadinimu „Žemė iš Mėnulio pagal idiotus“ čia pasirodė rugpjūčio 19-ąją, siekiant pašiepti žmones, tikinčius plokščios Žemės teorija.

Tokiu pačiu būdu galima rasti ir originalią nuotrauką. Ji buvo publikuota, pavyzdžiui, žurnalo „Time“ tinklalapyje 2021 m. liepos 30 d., taigi daugiau nei dvejais metais anksčiau, nei vaizdus ėmė siųsti indų mėnuleigis „Pragyan“ (toks jo pavadinimas). Be to, Žemė fotografijoje yra apvali, kokią esame įpratę matyti.

Čia nurodyta, kad iš už Mėnulio kylančios Žemės nuotrauka yra ne Indijos, o JAV kosmoso agentūros NASA.

Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Žemėtekį iš kosmoso žmonės pirmą kartą pamatė 1968-aisiais, skriedami aplink Mėnulį
Ekrano nuotr. iš „YouTube“/Žemėtekį iš kosmoso žmonės pirmą kartą pamatė 1968-aisiais, skriedami aplink Mėnulį

Ją dar 1968 m. gruodį iš erdvėlaivio „Apollo 8“ – pirmojo, kuris su žmonėmis paliko Žemės orbitą ir pasiekė Mėnulį, tiesa, jame nenusileido, – padarė astronautas Williamas Andersas.

Paieška „Google“ pagal raktinius žodžius „Apollo 8 Žemės nuotrauka“ nuveda į vaizdo įrašą, paskelbtą NASA tinklalapyje, skirtame Saulės sistemos tyrinėjimams. Jis buvo įkeltas 2018 m. gruodžio 21-ąją, praėjus pusei amžiaus po fotografavimo. Aptariamas kadras šiame vaizdo įraše matyti nuo 5.28 min. laiko žymos.

Jis (rodomas ties 3.55 min. laiko žyma) įtrauktas ir į šį vaizdo įrašą, kuris buvo įkeltas į NASA kanalą „YouTube“ dešimčia dienų anksčiau.

VIDEO: „Apollo 8“ – pirmojo erdvėlaivio, kuris su žmonėmis paliko Žemės orbitą ir pasiekė Mėnulį – skrydis aplink jį

Jau Antikoje suprato, kad rutulys

Kaip žinoma, rugpjūčio 23 d. „Chandrayan-3“ nusileido ant Mėnulio paviršiaus. Indijos erdvėlaivis įėjo į istoriją, tapęs pirmuoju kosminiu aparatu, sėkmingai nusileidusiu jo pietiniame ašigalyje.

Nusileidimą ir reakcijas galite pamatyti čia:

VIDEO: Indijos erdvėlaivio „Chandrayan-3“ nusileidimas Mėnulyje

Netrukus „Chandrayan-3“ nugabentas mėnuleigis pradėjo siųsti vaizdus į Žemę. Tarp jų nebuvo nieko panašaus į plokščią planetą.

Taip pat skaitykite: „Chandrayaan-3“ nusileido Mėnulyje

Nors jau Antikos laikais buvo suprasta, kad Žemė yra rutulio formos, iki šiol daugybė žmonių įsitikinę, kad tai nėra tiesa. Jau ne vieną dešimtmetį puoselėjama vadinamoji plokščios Žemės teorija.

Ja tikintieji įsivaizduoja, kad Žemė yra apskritas diskas, kurio centre yra Šiaurės ašigalis, o disko kraštus juosia ledo siena, sulaikanti vandenynus.

Taip pat skaitykite: Nauji argumentai už „plokščią Žemę“: kitaip lėktuvai išskristų tiesiai į kosmosą

Esama ir kitokių modelių. Pavyzdžiui, plokščią planetą ir jos atmosferą tariamai gaubia didžiulis pusrutulio formos sniego gaublys, nuo kurio kraštų niekas negali nukristi.

Kiti įsivaizduoja pasaulį, apsuptą Antarktidos, kuri esą tęsiasi be galo visomis kryptimis. Daugelis aiškina, esą Saulė juda ratu aplink Šiaurės ašigalį arba kad Saulės ir Mėnulio skersmuo tėra 50 km, o jie skrieja aplink diską 5,5 tūkst. km aukštyje.

Tačiau tikros iš kosmoso padarytos nuotraukos tokius įsitikinimus paneigia – mūsų planeta yra rutulio formos.

Taip pat skaitykite: Plokščios Žemės šalininkų atsirado ir Lietuvoje

15min verdiktas: satyra. Tai yra kompiuteriu pakeista nuotrauka, siekiant pasišaipyti iš tikinčiųjų plokščios Žemės teorija. Tikroji nuotrauka buvo padaryta daugiau nei prieš pusę amžiaus, o ne dabar iš indų mėnuleigio. Joje Žemė yra rutulio formos.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas