Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kasinėjimų metu savanoris senjoras aptiko retą radinį

Škotijoje savanoris atrado retą 1000 metų senumo žiedą, kuris kadaise priklausė piktams, dėl pomėgio tatuiruotėms dar vadinamiems „dažytaisiais žmonėmis“, rašo „Live Science“.
Rastas žiedas
Rastas žiedas / Nacionalinio Škotijos muziejaus nuotr.
Temos: 2 Škotija Žiedas

Buvęs inžinierius, pensininkas, Škotijos Aberdyno universiteto alumnas Johnas Ralphas prie vykstančių archeologinių kasinėjimų prisijungė kaip savanoris.

Paskutinę dieną jis rado „nepaprastą“ papuošalą, kuris yra „aitvaro formos“, užkastą namo, kuris kadaise buvo Burghedo forto dalis, liekanose. Dabar ši vietovė yra Burghedo miesto dalis, kuris buvo pastatytas XIX a. ir sunaikintas, uždengdamas didžiąją dalį forto archeologinių liekanų, teigiama Aberdyno universiteto pranešime.

Piktai buvo ankstyvieji Škotijos gyventojai, garsėję tatuiruotėmis ant kūno ir aktyviu priešinimusi romėnų valdžiai. Juos pirmą kartą aprašė romėnų istorikai (lotyniškas žodis „dažai“ yra „picti“), o jų kultūra, sudaryta iš genčių, susibūrusių į laisvas konfederacijas, gyvavo maždaug nuo IV iki IX amžiaus. Išskyrus kai kuriuos paslaptingus ant akmenų iškaltus simbolius, piktai nepaliko rašytinės kalbos pavyzdžių, todėl viskas, ką randa archeologai, gali nušviesti jų visuomenę. Naujai rasto metalinio žiedo centre, kaip pastebėjo archeologai, yra granato arba raudono stiklo gabalėlis.

„Piktų žiedų aptikta labai nedaug, o tie, apie kuriuos žinome, dažniausiai yra iš lobių, kurie buvo sąmoningai užkasti į žemę, kad būtų išsaugoti, – sakė Aberdyno universiteto archeologijos profesorius Gordonas Noble'as. – Mes tikrai nesitikėjome rasti kažko panašaus, gulinčio ant kažkada buvusio namo grindų.“

G.Noble'as pridūrė, kad toje vietoje komanda rado ir „kitų metalo apdirbimo įrodymų“, taip pat keletą pastatų.

„Šis dar vienas aukšto statuso metalo dirbinių gamybos pavyzdys papildo kitus turimus įrodymus, kad piktų laikotarpiu Burghedas buvo tikrai svarbi valdžios būstinė“, – pridūrė jis.

Dabar žiedą analizuoja Škotijos nacionalinio muziejaus tarnyba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas