Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kinijos premjeras įspėja: plėtojant dirbtinį intelektą reikia „raudonos linijos“

Kinijos premjeras Li Qiangas antradienį pareiškė, kad dirbtinio intelekto (DI) plėtroje turi būti nubrėžta „raudona linija“, siekiant užtikrinti, kad ši technologija teiktų privalumus visuomenei.
DENIS BALIBOUSE / REUTERS
DENIS BALIBOUSE / REUTERS

Jis pabrėžė, kad „DI turi būti nukreiptas žmonijos pažangai naudinga linkme. Todėl dirbtinio intelekto vystyme turėtų būti nustatyta raudona linija, kurios nevalia peržengti“.

Anot Li Qiango, naujos technologijos turi būti naudingos ne nedidelei žmonių grupei, bet didžiajai žmonijos daliai.

Jis pridūrė: „Labai svarbu, kad dirbtume kartu ir derintume savo veiksmus.“

Nors Pasaulio ekonomikos forume dominuoja karų Ukrainoje ir Gazos Ruože klausimai, daug dėmesio skiriama ir dirbtiniam intelektui. Į darbotvarkę įtraukti ir oficialūs, ir neoficialūs su šia tema susiję renginiai.

Antradienį apie dirbtinį intelektą kalbėjo ne tik technologijų, bet ir finansų pasaulio lyderiai, įskaitant „Microsoft“ vadovą generalinį direktorių Satya Nadellą ir Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vadovę Kristaliną Georgievą.

Tuo metu Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pabrėžė, kad „Europa turi pasitempti“ DI srityje, blokui šiuo metu rengiant svarbius teisės aktus, kuriais siekiama pažaboti galimą piktnaudžiavimą dirbtiniu intelektu.

DI aktas

„Mūsų konkurencingumas ateityje priklauso nuo dirbtinio intelekto pritaikymo kasdieniame versle. Europa turi pasitempti ir parodyti kelią, kaip atsakingai naudoti DI“, – Pasaulio ekonomikos forume teigė U. von der Leyen.

ES rengia Dirbtinio intelekto akto projektą, kurį laiko galimu šablonu šios sparčiai besivystančios technologijos reglamentavimui kitose pasaulio šalyse.

Praėjusių metų pabaigoje Bendrijos narės ir ES teisės aktų leidėjai susitarė dėl teksto, kuriuo siekiama apriboti galimą piktnaudžiavimą DI.

Vis dėlto U. von der Leyen optimistiškai vertino šią technologiją ir pridūrė, kad dirbtinis intelektas, jei bus naudojamas atsakingai, suteiks daug galimybių visuomenei. Be to, pasak jo, ši technologija gali paskatinti ekonomikos našumą ir augimą.

Šiuo metu dirbtinio intelekto srityje pirmauja JAV, kur įsikūrusi „ChatGPT“ kūrėja „OpenAI“. Nuo jos nedaug atsilieka Kinija.

Europa taip pat nenori likti nuošalyje skaitmeninių technologijų srityje ir turi ambicijų plėtoti savo dirbtinio intelekto projektus. Šiuo metu finansuojamos kelios dirbtinio intelekto srityje dirbančios įmonės – Vokietijos „Aleph Alpha“ ir Prancūzijos „Mistral AI“ – ir skatinamas naujų įmonių kūrimasis.

Tačiau Bendrija norėtų, kad būtų nustatytos reguliavimo apsaugos priemonės, ypač dezinformacijos srityje. ES baiminasi, kad dirbtinis intelektas bus naudojamas siekiant kelti įvairius trikdžius per birželio mėnesį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas