Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klasteriniai galvos skausmai dažniau kamuoja vyrus, tačiau didesnį skausmą jaučia moterys

Klasterinis galvos skausmas yra viena iš skausmingiausių sutrikusios sveikatos būklių, nuo kurios kenčia maždaug vienas iš 1000 žmonių visame pasaulyje.
Galvos skausmas
Galvos skausmas / 123RF.com nuotr.

Klasterinio galvos skausmo būklė sukelia pasikartojančius didelio skausmo priepuolius vienoje galvos pusėje, dažnai aplink akis. Priepuoliai trunka nuo 15 minučių iki 3 valandų ir gali kartotis net kelis kartus per dieną. Be to, jie gali pasireikšti naktį ir dažniau pasitaiko rudenį ir pavasarį, rašo „Science Alert“.

Ligos priežastis šiuo metu nežinoma, o vaisto nuo jos nėra. Vieninteliai galimi gydymo būdai klasteriniam galvos skausmui gydyti yra skirti kitoms sveikatos būklėms gydyti, todėl jų veiksmingumas nėra optimalus, o atsakas į gydymą kiekvienam asmeniui gali būti skirtingas.

Klasterinis galvos skausmas istoriškai buvo laikomas vyrų sutrikimu, nes pranešama, kad jis vyriškos lyties atstovams pasireiškia 2-5 kartus dažniau. Tačiau du neseniai paskelbti tyrimai atskleidė, kad nors vyrai vis dar gali šiek tiek dažniau sirgti klasteriniu galvos skausmu, ši liga kur kas stipriau veikia moteris.

Iš viso į tyrimą įtraukti 575 vyrai ir 299 moterys – jų buvo prašyta užpildyti klausimyną apie simptomus, vartojamus vaistus, gyvenimo būdo įpročius ir galvos skausmą sukeliančius veiksnius.

Nustatėme, kad klasteriniu galvos skausmu sergančias moteris ši problema paveikė labiau nei vyrus. Be to, jos du kartus dažniau sirgo lėtine, sunkesne klasterinio galvos skausmo forma – ja sirgo apie 18 proc. tyrimo dalyvių moterų.

Moterys taip pat nurodė, kad joms, palyginti su vyrais, aktyvaus galvos skausmo laikotarpiai yra ilgesni (kai kuriais atvejais – metus trunkantys kasdieniai galvos skausmai).

Moterys nurodė dažniau patiriančios naktinius galvos skausmo priepuolius ir teigė, kad miego trūkumas, atrodo, yra priepuolius sukeliantis veiksnys. Taip pat pastebėta, kad daugiau klasteriniu galvos skausmu sergančių moterų nurodė miegančios mažiau nei penkias valandas per naktį, palyginti su dalyviais vyrais.

Tyrimas taip pat parodė, kad moterys, palyginti su vyrais, dažniau vartojo receptinius vaistus klasterinio galvos skausmo simptomams malšinti. Be to, nustatyta, kad beveik 30 proc. tyrime dalyvavusių moterų be klasterinio galvos skausmo sirgo ir migrena, palyginti su tik apie 13 proc. dalyvių vyrų.

Galvos skausmas
Galvos skausmas

Tačiau klasteriniu galvos skausmu sergantys vyrai dažniau nei bet kurios kitos grupės atstovai kentėjo nuo fizinių traumų.

Moterys, sergančios klasteriniu galvos skausmu, vidutiniškai du kartus dažniau nedirbo dėl ligos ir anksčiau išeidavo į pensiją, palyginti su vyrais, sergančiais klasteriniu galvos skausmu, ir žmonėmis, kurie nesirgo klasteriniu galvos skausmu.

Atsižvelgiant į tai, kad klasterinis galvos skausmas gali turėti rimtą poveikį visiems žmogaus gyvenimo ir sveikatos aspektams, svarbu ir toliau didinti informuotumą apie šią ligą, kad pacientai gautų reikiamą pagalbą, teigia tyrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas