Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kodėl dirbtinis intelektas įveikia šachmatų didmeistrius, bet šunį nuo katės skiria sunkiai?

Apie galimybes sukurti dirbtinį intelektą imta kalbėti dar praėjusio amžiaus viduryje, tačiau tada kilęs entuziazmas išblėso susidūrus su pirmomis techninėmis kliūtimis. Visgi, nauji technologiniai sprendimai įpūtė naujų vėjų šioje srityje.
Dirbtinis intelektas
Dirbtinis intelektas / 123RF.com nuotr.

Nauja susidomėjimo banga kilo po garsaus šachmatų mačo, kuriame tuometinis šachmatų čempionas Garis Kasparovas dvikovoje nusileido kompiuterinei sistemai „Deepblue“. Vėliau vyko dar kelios plačiai nuskambėjusios kovos tarp žmogaus ir kompiuterio, kuriose pagal užprogramuotus algoritmus veikiančios sistemos demonstravo savo pranašumą. Anot „Mokslo sriubos“ tinklalaidėje apsilankiusio dirbtinio intelekto žinovo Dovydo Čeilutkos, vis tik žmones įveikusios sistemos buvo labiau paremtos kompiuterio operaciniais pajėgumais negu „intelektu“. Pašnekovas pabrėžė, kad dabar dirbtinio intelekto sistemos yra paremtos mašininio mokymosi logika, kai sistemai yra suformuojama užduotis ir ji pati suranda efektyviausią jos sprendimo būdą.

D.Čeilutkos teigimu, šiuolaikinės dirbtinio intelekto sistemos dažniausiai geba spręsti tik vieną suformuotą užduotį. Taip pat mums iš pirmo žvilgsnio paprasta užduotis, tokia kaip atskirti kačių ir šunų nuotraukas, nėra tokia paprasta dirbtiniam intelektui. Tačiau ateityje atradus efektyvesnius technologinius sprendimus, dirbtinio intelekto galimybės gali stipriai viršyti žmogaus intelektą.

Pirmosios pokalbio dalies su D. Čeilutka apie dirbtinį intelektą klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“ paskyroje, „Spotify“ bei „Soundcloud“ platformose:

VIDEO: Dovydas Čeilutka - Kaip sukurti dirbtinį intelektą? (1 dalis) || Mokslo sriubos podkastas #74

„Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas