Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl „Google“ nusipirko „Motorola“?

Atvirai pasakius, nesupratau iš karto. Šiapus Atlanto nelabai žinai žmogus, kas ten kalbama saulėtos Kalifornijos posėdžių kambariuose. Nelabai žino ir arčiau esantys – internete buvo pilna spėlionių, bet nė vienas tekstas neatrodė įtikinamas. Iki šiol tai atrodė visiška nesąmonė, tačiau dabar viskas pradeda po truputį aiškėti.
Dauguma „Motorola“ išmaniųjų telefonų jau naudoja operacinę sistemą „Android“.
Dauguma „Motorola“ išmaniųjų telefonų jau naudoja operacinę sistemą „Android“. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aiškėjimas toks: „Android“ telefonų gamintojai nebeatlaiko „Apple“ spaudimo. Jei „Google“ nebūtų nusipirkusi „Motorola“, galimas dalykas, kad po metų kitų nebeliktų kam gaminti telefonus su „Android“ operacine sistema.

„Samsung“ narsiai kaunasi su „Apple“ teismuose, bet vis dažniau ir vis į geresnę salono vietą padeda telefoną su savo operacine sistema „Bada“ (blogų pavadinimų šiais laikais nebebūna…). HTC viena akimi dairosi į HP parduodamą „webOS“ arba kokią kitą telefonų operacinę sistemą, nes „Android“ telefonų gamyba tampa pernelyg rizikinga. Manote, kad „Google“ nežinojo apie tai prieš mėnesį ar pusantro? O kur dar „Motorola“ grasinimas (nors šis tikriausiai buvo nerimtas) nuo „Android“ pereiti prie „Windows“?…

Taigi nors šiandien žaliam robotui sekasi itin gerai, jo ateities perspektyvos neatrodė tokios šviesios, kaip norėjo „Google“. Tiesa, „Google“ viltis, kad „Motorola“ ant savo gležnų pečių atlaikys visą „Android“ ekosistemą, neatrodo labai tvari ir dabar. Juk kalbame apie firmą, kuri paskutinį sėkmingą produktą pagamino prieš 11 metų.

„Login“ nuotr./Interneto bei rinkodaros specialistas, žurnalistas, tinklaraštininkas Džiugas Paršonis.
„Login“ nuotr./Interneto bei rinkodaros specialistas, žurnalistas, tinklaraštininkas Džiugas Paršonis.

Žinoma, šioje situacijoje labiausiai džiaugiasi „Microsoft“. Manau, kad jos strategai tiki kompiuterių rinkoje pasitvirtinusia sistema, kad iš esmės yra tik du pagrindiniai rinkos konkurentai.

Taip visada buvo su „Windows“ ir „Mac OS“. Jei telefonų rinkoje „Android“ taps „Windows“, tai patiems „Windows“ vietos kaip ir nebelieka… Tačiau jei rinka suskils į daugybę santykinai smulkių segmentų – „Motorola“ su „Android“, HTC su „webOS“, RIM su „BlackBerry“, „Samsung“ su „Bada“, – tuomet „Microsoft“ su „Nokia“ turi labai didelį šansą peršokti juos ir varžytis dėl antros ar net pirmos vietos.

Smalsu, kad gamintojoms parūpo alternatyvios operacinės sistemos, o ne atkakli gynyba, naudojant „Google“ kartu su „Motorola“ įsigytais patentais. Galimas dalykas, kad ta gynyba neatrodo joms stipri (nors HTC išbandys savo kailiu). Gal su nuoskauda prisimena „kopijuojam viską – nieko mums nebus“ istorijos pradžią. Gal netiki „Google“ pažadais neišskirti „Motorola“ iš kitų „Android“ gamintojų. O gal pragmatiškai nusprendė, kad likimo vairas rankose būna tik tuomet, kai valdai tiek techninę, tiek programinę įrangą. Juk taip padarė ir „Apple“, ir „Google“. O daugiau ir dairytis nėra kur…

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai