Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl masiškai žūsta bitės? Nauji tyrimai rodo, kad dėl to gali būti kaltas aliuminis

Bičių populiacija gali žaibiškai mažėti dėl bičių silpnaprotystės, kurią būtų galima palyginti su Alzhaimerio liga, kurią sukelia didelis aliuminio kiekis. Mokslininkai ištyrę bites rado tokį aliuminio kiekį, kuris, jei būtų rastas žmonėse, galėtų negrįžtamai pažeisti smegenis, rašo Dailymail.co.uk.
Bitė kopia medų
Bitė kopia medų / Shutterstock nuotr.

Bitės naudoja smegenis kaip navigacijos įtaisą tam, kad pasiektų gėles ir surinktų žiedadulkes bei nektarą.

Mokslininkai iš Sasekso ir Kilio universitetų atliko tyrimą, kuriame matavo aliuminio lygį kamanių lėliukėse. Jie nustatė, kad lėliukėse buvo nuo 13 iki 200 aliuminio dalelių iš milijono. Palyginimui, žmonių audinyje 3 dalelės iš milijono būtų toks kiekis, kuris galėtų pažeisti smegenis.

Ankstesni tyrimai parodė, kad bitės ieškodamos nektaro jo nevengia imti ir iš ten, kur didelė aliuminio koncentracija

Viena pagrindinių bičių mirties priežasčių buvo vadinami pesticidų likučiai. Tyrėjai, kurių darbas buvo išspausdintas žurnale „Public Libraryof Science One“, teigia, kad prie bičių žūties prisideda ne tik jie.

Profesorius Chrisas Exley'us, tiriantis aliuminio poveikį žmonėms, sako, kad paprastai priimta manyti, jog bičių mirtingumas siejamas su daugybe priežasčių – gėlių trūkumo, parazitų atakų, pesticidų pertekliaus ir pan.

„Aliuminis yra žinomas neurotoksinas, kuris stipriai paveikia gyvūnus juos apnuodijęs. Bitės, žinoma, savo kasdieniniame gyvenime labai pasitiki savo kognityvinėmis funkcijomis ir aliuminio padidėjimas gali vaidinti svarbų vaidmenį jų populiacijos sumažėjimui – gal mes tiriame bites su Alzhaimerio liga?“ – klausė C.Ecley'us.

Tiesa, Alzhamerio bendruomenės atstovai sakė, kad, padidėjęs aliuminio kiekis yra siejamas su Alzhaimerio liga, tačiau šis ryšys galutinai nėra patvirtintas. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito