Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kodėl senstantiems žmonėms į akis gali tekti šviesti raudoną šviesą?

Senstant blogėja regėjimas. Tai natūralu ir sunkiai išvengiama. Tai paprastas biologijos faktas – jūsų akys nusidėvi. Tačiau Kalifornijos universiteto mokslininkai mano, kad šį procesą galėtumėte sulėtinti retkarčiais naudodami paprastą tamsiai raudoną LED šviesą. Ją reikėtų šviesti tiesiai į akis.
Akis
123RF.com nuotr. / akyje projektuojamas lazeris / 123RF.com nuotr.

Pagerintas regėjimas

Yra kelios pagrindinės priežastys, dėl kurių su amžiumi blogėja regėjimas. Normalus regėjimo silpnėjimas paprastai siejamas su tinklainės ląstelių mitochondrijomis.

Mitochondrijos, kurios, kaip mokėtės mokykloje, yra ląstelių jėgainė, gamina ląstelių kurą, vadinamą ATP. Su amžiumi mitochondrijos nepajėgia gaminti tokio paties ATP kiekio ir tai turi įtakos visos ląstelės ar net audinio būklei, rašoma technology.org.

Mitochondrijos ypač svarbios tinklainei, todėl ji sensta greičiau nei bet kuris kitas jūsų kūno organas. Per gyvenimą neretai vien dėl šio proceso prarandama 70 proc. regėjimo.

Buvo atlikta keletas tyrimų, kurie parodė, kad tinklainė ypač jautri 650-900 nanometrų šviesai. Mokslininkai aiškina, kad tokia tamsiai raudona šviesa gali pagerinti mitochondrijų veiklą ir padidinti energijos gamybą.

Mokslininkai šį procesą lygina su akumuliatoriaus įkrovimu. Tačiau, žinoma, šviesti raudona šviesa į akis atrodo šiek tiek keista, todėl mokslininkai išbandė šią procedūrą, norėdami išsiaiškinti, kiek laiko iš tikrųjų išlieka pagerėjimas.

Eksperimentas atskleidė, kad dalyviai vidutiniškai matė 17 proc. geriau. Be to, kai kurių vyresnio amžiaus dalyvių spalvinis regėjimas pagerėjo 20 proc.

Ir tai dar ne visos geros naujienos – tyrėjai nustatė, kad šis poveikis truko apie savaitę, o tai reiškia, kad įkrauti tinklainės mitochondrijas net nebūtų toks didelis darbas, kaip manyta.

Žinoma, šis tyrimas buvo gana nedidelis, tačiau dabar yra vilties, kad kada nors greitai galėsime iš naujo atgaivinti savo akis ir bent šiuo aspektu šiek tiek atitolinti senėjimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas