Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokainas į Europą atkeliavo 200 metų anksčiau nei manyta: jis aptiktas XVII a. žmogaus smegenyse

Mokslininkai rado kokaino pėdsakų dviejų XVII a. mumifikuotų žmonių, palaidotų Milano kriptoje, smegenų audinyje, rašo „Live Science“.
Milanas
Milanas / Vida Press nuotr.

Mumifikuotame smegenų audinyje aptikti kokaino pėdsakai atskleidžia, kad europiečiai kramtė kokainmedžio lapus XVII a., t. y. dviem šimtmečiais anksčiau, nei buvo užfiksuotas ankstyviausias šio augalo vartojimas Senajame pasaulyje, teigiama naujame tyrime.

Tyrėjai aptiko kokaino liekanų dviejų mumifikuotų žmonių, kurie palaidoti gerai išsilaikiusioje Milano kriptoje, smegenų audinyje. Kripta priklausė buvusiai „Ca' Granda“ ligoninei, kurioje istoriškai buvo gydomi skurstantys.

Iš maždaug 10 tūkst. kriptoje palaidotų asmenų tyrėjai ištyrė devynių žmonių, kurie mirė ligoninėje 1600 m. ir buvo natūraliai mumifikuoti, smegenų audinį. Dviejuose iš jų rasta kokaino pėdsakų.

Kokainmedžio lapai, iš kurių išgaunamas kokainas, gimtojoje Pietų Amerikoje buvo kramtomi tūkstančius metų, tačiau Europoje šis narkotikas paplito tik XIX a., kai iš augalo buvo chemiškai išskirtas.

„Šie laboratoriniai tyrimai ne tik beveik dviem šimtmečiais paankstino duomenis apie kokaino atkeliavimą į Europą, bet ir įrodo, kad kai kurie Milano gyventojai turėjo sąlytį su šiuo Naujojo pasaulio augalu ir kramtė arba virė jo lapus kaip arbatą“, – „Live Science“ elektroniniu paštu sakė pagrindinė tyrimo autorė Gaia Giordano, Milano universiteto archeotoksikologijos doktorantė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas