Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kokias galimybes verslui ir IT specialistams atveria „Kubernetes“ technologija?

Vis dažniau verslo kompanijos IT procesus patiki debesijos sprendimams. Tačiau organizacijos yra tam ne visada pasiruošusios ir gerai susipažinusios su iššūkiais, kurie laukia transformuojant savo IT organizaciją veiklai debesų kompiuterijoje.
Informacinės technologijos
Informacinės technologijos

Kada IT produktų valdymui reikia pasitelkti „Kubernetes“ technologiją? Kaip IT specialistai yra įvaldę šią sistemą? Kaip gimė idėja Lietuvoje įkurti „Kubernetes“ entuziastų grupę? Įžvalgomis pranešime spaudai dalijosi JAV programavimo paslaugų įmonės „Devbridge“ DevOps praktikų vadovas Marius Guobys bei debesijos sprendimų architektas Tomas Adomavičius.

Keičia tradicinius IT procesus

„Devbridge“ DevOps praktikų vadovo Mariaus Guobio teigimu, žvelgiant iš verslo perspektyvos, ši nauja technologija gali pasiūlyti daug naujų galimybių, pradedant tokiais aspektais kaip didesnis produktų patikimumo užtikrinimas, kaštų sutaupymas, kadangi reikia prižiūrėti mažiau virtualių mašinų, serverių ir pan. Taip pat vienas iš kertinių aspektų yra greitis – ir ne tik kalbant apie greitaveiką, bet ir apie produkto vystymą.

„Naudojantis tokiomis technologijomis įgaliname savo produkto kūrimo komandas greičiau išleisti naujas versijas, reaguoti į iškylančias problemas, tuo pačiu didėja komandos „techninis pasitenkinimas“, kadangi IT industrijoje darbuotojams, ypač svarbu pasiūlyti galimybę dirbti su naujausiomis technologijomis. Tačiau pasitaiko ir sunkumų prisijaukinant šias technologijas – tenka iš esmės keisti IT procesus organizacijos viduje, sampratą apie produkto vystymą bei tuo pačiu įsisavinti naują technologiją ir galbūt net atsisveikinti su senomis geromis technologijomis, kurios taip gerai veikė iki šiol, bet tiesiog stabdė jus, jūsų komandą ir produkto vystymą“, – įsitikinęs IT ekspertas.

Tinka ne visiems verslo modeliams

Anot M.Guobio, „Kubernetes“ nėra naujas reiškinys IT rinkoje, tačiau šios technologijos naudojimas IT sektoriuje dar nėra itin plačiai paplitęs. Daug organizacijų dar tik pradeda žengti savo pirmuosius žingsnius – išbando šią technologiją, stengiasi įvertinti panaudojimo galimybes, naudą.

„Reikia įvertinti, kad IT produktų valdymui pasitelkti „Kubernetes“ technologiją nėra taip jau paprasta. Produktas, kuris buvo vystytas prieš 10 metų, nepradės stebuklingai veikti, vos tik pasitelkus „Kubernetes“. Priešingai, viskas gali ne tik nepagerėti, bet ir pradėti veikti dar blogiau, kadangi ši technologija tiesiog yra pritaikyta kitokio tipo architektūroms, programavimo kalboms ir t.t. Vienas iš kertinių „Kubernetes“ aspektų yra konteinerizacija, taip pat ir mikroservisų architektūra. Bet negalime apsibrėžti tik šiais terminais. Organizacijos, norinčios panaudoti „Kubernetes“ savo IT produktuose turi iš esmės pergalvoti, kaip tie produktai yra kuriami ir vystomi, kokios technologijos bus pasitelktos ateityje“, – pabrėžia „DevOps“ praktikų vadovas.

Sieks suvienyti technologijos entuziastus

Anot IT įmonės „Devbridge“ debesijos sprendimų architekto Tomo Adomavičiaus, „Kubernetes“ turi unikalių savybių, kurios leidžia verslui paspartinti programinės įrangos ir jos naujų funkcijų sukūrimo ciklą (angl. time to market), bei atnaujinimų dažnį (daug kartų per dieną).

Būtent dėl šių priežasčių, kompanijos naudojančios kubernetes savo produktams ne tik sutaupo laiko jų priežiūrai, bet ir įgyja konkurencinį pranašumą. Nors ši technologija dar gana naujas reiškinys, tačiau netrūksta specialistų, kurie ne tik domisi, bet ir sėkmingai ją yra įvaldę savo kasdieniniuose darbuose.

123RF.com nuotr./Informacinės technologijos
123RF.com nuotr./Informacinės technologijos

„Šiuo metu bendruomenę Lietuvoje vienija daugiau nei 200 „Kubernetes“ profesionalų. Tačiau, tikimasi, kad ši entuziastų grupė augs ir pritrauks naujų technologijų gerbėjų. Pradėjome burti bendruomenę, nes norėjome pasidalyti žiniomis ir patirtimi, taip pat sužinoti naujus „kubernetes“ ir visų technologijų, kurios susijusios su šia sistema pritaikymo scenarijus ir būdus, kuriuos naudoja ir kiti profesionalai. Su „Kubernetes“ dirbu nuo 1.4 versijos, kuri buvo išleista dar 2016 metais. Mane labiausiai sužavėjo šios sistemos naudojimo standartų ir lankstumo balansas. „Kubernetes“ yra konteinerių orkestravimo sistema, kuri jau tapo industrijos standartu. Beveik visose pažangiose įmonėse, kurios turi IT infrastruktūrą jau yra naudojama ši sistema“, – įsitikinęs T.Adomavičius.

Idėją parsivežė iš Berlyno

Pasak IT specialisto,, idėja sukurti „Kubernetes“ technologijos entuziastams skirtus renginius gimė dar dirbant programuotoju Vokietijoje.

„Kai dirbau Berlyne, tokie žinių ir kompetencijų pasidalijimo renginiai buvo labai populiarūs ,pavyzdžiui, norint patekti į „Kubernetes Berlin“ meetup‘ą, reikėdavo laukti net keletą mėnesių. Kadangi Lietuvoje tuo metu technologijų srities renginių praktiškai nebuvo, tai tapo puikia proga suburti bendruomenę ir perkelti gerąsias praktikas į Kauną. Tad vos tik grįžau į Lietuvą, su kolega ir draugu Ruslanu Sobolevu nusprendėme pradėti organizuoti „Kubernetes Kaunas“ renginius“, – sako specialistas.

T.Adomavičiaus teigimu, žinių pasidalijimo kultūrą reikia stengtis puoselėti ne tik tarp komandos bendraminčių, bet ir už įmonės ribų.

„Tokios iniciatyvos padeda ne tik tobulėti, bet ir skleisti žinią apie skirtingas technologijas ir profesijas. Mūsų įmonės laukia įdomūs profesiniai metai – priimtas strateginis sprendimas prisijungti prie „Cognizant Softvision“, neabejoju, kad šiemet atvers dar didesnes galimybes nuolatiniam tobulėjimui tiek asmeniniame kontekste, tiek ir profesiniame. Tikiu, kad šios technologijos entuziastų grupė dar labiau išaugs ir už Lietuvos ribų“, – teigė T.Adomavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas