Mažina simptomų sunkumą
Su mityba susijusių ligų ir Covid-19 sąsajos dabar plačiai pripažįstamos remiantis moksliniais įrodymais. Šiuo atžvilgiu JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (CDC) nustatė, kad nutukimas yra stiprus sunkios COVID-19 formos rizikos veiksnys.
Įrodyta, kad vakcinos yra saugios ir veiksmingos, tačiau dėmesio prevenciniam su mityba susijusio poveikio mažinimo priemonių poveikiui iš esmės trūksta.
Gvadalacharos universiteto Medicinos mokslų katedros vadovaujamame tyrime buvo nagrinėjamas suaugusių ambulatorinių pacientų ryšys tarp COVID-19 simptomų sunkumo ir įprasto maisto vartojimo.
Tyrimas parodė, kad COVID-19 teigiamą rezultatą turintiems asmenims, kurie įprastai vartojo daugiau ankštinių daržovių, grūdų, duonos ir grūdinių produktų, bendras simptomų sunkumas buvo mažesnis.
„Tyrimas rodo, kaip svarbu rūpintis atitinkama mityba šios pandemijos metu. Mitybos svarba sergant bet kuria liga yra gerai žinoma mokslo bendruomenei. Taigi nenuostabu, kad tam tikrų maisto grupių vartojimas parodė naudą ambulatoriškai gydomiems pacientams“, – „SciTechDaily“ sakė profesorius Elihudas Salazaras-Roblesas, kuris yra pagrindinis straipsnio autorius.
Šis tyrimas yra tik pradžia ir nors imtis palyginti nedidelė, jau yra akivaizdžiai matoma, koks svarbus gali būti mitybos poveikis.
Šis tyrimas nepaneigia būtino dėmesio skiepams. Priešingai, jis parodo, kaip tinkama mityba kartu su vakcinos teikiama apsauga gali padėti sumažinti COVID-19 sukeliamus simptomus susirgimo atveju.