Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Koks ežeras yra skaidriausias pasaulyje?

Vilniaus universiteto hidrologas doc. dr. Gintaras Valiuškevičius skelbia, koks ežeras dabar dažniausiai vadinamas skaidriausiu pasaulyje vandens telkiniu.
Kraterio ežeras
Kraterio ežeras / Nuotr. iš „Wikipedia“
Temos: 2 Vanduo Ežeras

„Jei daugumos pasaulio ežerų vandens santykinis skaidrumas (matuojant Secchi disku) paprastai svyruoja nuo 1 iki 10 metrų, tai kalnuose telkšančiuose ežeruose dugną neretai galima įžvelgti ir keliasdešimties metrų gylyje. Šiuo metu skaidriausiu pasaulio ežeru dažniausiai įvardijamas Kraterio ežeras (Crater Lake).

Kaip nesunku suprasti iš pavadinimo, jo dubuo išsidėstęs vulkaniniame krateryje.

Oregono valstijoje JAV vakaruose, Secchi disku išmatuotas santykinis vandens skaidrumas vidutiniškai siekia apie 43 m. Palyginimui, pačiuose švariausiuose ir skaidriausiuose Lietuvos ežeruose šis rodiklis, net esant itin palankioms sąlygoms, retai viršija 8 m“, - savo paskyroje "Facebook" rašo G.Valiuškevičius.

Lietuvos hidrometeorologijos tarnyba primena, kad ežero vandens spalva ir skaidrumas priklauso nuo dugno gruntų sudėties bei vandenyje esančių cheminių ir organinių medžiagų.

Vieni skaidriausių ežerų Lietuvoje yra: Šventas (Zarasų r.), Luokesų ež. (Molėtų r.), Plateliai (Telšių r.), Dusia (Lazdijų r.) ir kt. Vis dėlto, ežerų skaidrumas skirtingu metų laiku bei prie skirtingų orų sąlygų gali nemažai skirtis. Štai, pavyzdžiui, dėl vandens žydėjimo vasarą jis gali labai sumažėti, o apie 10 metrų ir didesnis skaidrumas net ir labai skaidriu vandeniu pasižyminčiuose ežeruose paprastai būna išmatuojamas tik šaltuoju metų laiku – vėlų rudenį ar žiemą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas