Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Konkurso „Tyrėjų Grand Prix“ nugalėtoja Raimonda: nuo chemijos eksperimentų iki startuolio idėjų

„Aš visuomet noriu daugiau, man visuomet buvo ir yra įdomu daryti keletą dalykų vienu metu. Nežinau, ar dėl to, kad yra sunku kitiems pasakyti „ne“, ar dėl to, kad norisi daugiau saugumo turint x,y,z pasirinkimus, tačiau visa tai kuria mano asmenybę“, - sako konkurso „Tyrėjų Grand Prix 2023“ nugalėtoja, jaunoji mokslininkė Raimonda, rašoma pranešime spaudai.
„Tyrėjų Grand Prix“
„Tyrėjų Grand Prix“ / Organizatorių nuotr.

Raimonda yra chemikė, šiuo metu studijuojanti Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) nanotechnologijų skyriuje. Pasak mokslininkės, ji kartu su komanda kuria jutiklius, kurie galėtų būti panaudojami įvairių analičių (medžiagų) nustatymui (pvz ligų, alergenų, teršalų ir pan). Mokslininkė taip pat pažymi, jog naudoja molekulinių polimerinių įspaudų technologiją.

Mokslininkė taip pat pažymi, jog naudoja molekulinių polimerinių įspaudų technologiją. Vykdoma paviršiaus modifikacija, kuri leistų panaudoti medžiagas plačiau, tikslingiau, siekiant pagerinti savybes. Taigi, Raimondos tyrimų sritis tikrai įspūdinga, tačiau smalsu, kas ją paskatino rinktis mokslininkės kelią, ar ji turi laiko kitoms veikloms, kur ji pasisemia įkvėpimo, apie ką svajoja žvelgdama į ateitį?

Organizatorių nuotr./„Tyrėjų Grand Prix“
Organizatorių nuotr./„Tyrėjų Grand Prix“

Raimonda kilusi iš Marijampolės – gražaus miesto, kuriame gyvena labai malonūs ir artimus ryšius palaikantys žmonės. Chemikės teigimu, mokslas jai buvo artimas visada, net ir vaikystėje turėjo svajonę tapti mokslininke. Taigi, ilgai nesvarsčiusi šį kelią ir pasirinko.

„Didžiuojuosi ir džiaugiuosi pasirinktu keliu - siekiu išskirtinių rezultatų moksle, noriu apsiginti disertaciją ir gauti daktaro laipsnį. Man patinka naujovės, aš džiaugiuosi prisidėdama prie mokslo populiarinimo, įrodant, kad mokslas kuria geresnį mūsų gyvenimą, taigi jo išradimai turi būti viešinami ir pritaikomi praktiškai. Labai svarbu, kad disertacijos išvados neliktų universiteto laboratorijoje ar bibliotekoje.

Organizatorių nuotr./„Tyrėjų Grand Prix“
Organizatorių nuotr./„Tyrėjų Grand Prix“

Todėl ir dalyvavau „Tyrėjų Grand Prix 2023“ konkurse. Laimėta pirma vieta buvo itin motyvuojantis įvertinimas, svarbus pasiekimas, kuris man suteikė ne tik didesnį aplinkos pripažinimą ir pažinimą, bet ir padidino pasitikėjimą savimi. Konkursas atvėrė ir kitas galimybes, kelius. Sutikau daug įdomių žmonių, kuriems rūpi mokslas, jo išradimų panaudojimas versle“, - šypsodamasi sako Raimonda.

Vis dėlto, laimėtojos teigimu, siekiant mokslo aukštumų tenka įveikti ne vieną „Everestą“. Konkurso finale auditoriją savo oratorystės sugebėjimais aiktelėti privertusi Raimonda teigia, kad savęs pažinimo, motyvacijos ir mokymosi, tobulėjimo kelias nėra rožėmis klotas, reikia daug pastangų.

„Aš visuomet turiu keletą veiklų šalia mokslo. Todėl turiu siekį, ieškau sprendimų kaip visa tai tarpusavyje suderinti, apjungti, panaudojant skirtingas žinias ir įgūdžius. Mane labai džiugina, kad ir šiame konkurse galėjau pritaikyti dalyvavimo visuomeninėje veikloje patirtį, o ne tik moksle atrastus žinių lobius ir savo įgūdžius, drąsą būti ant scenos“ – pasakoja Raimonda.

Kalbant apie disertacijos rašymą, o taip ir apie įprastinį laureatės darbą bei veiklas, Raimonda labai atvirai papasakojo, kad patiria ir tokių sunkumų, kaip žmogiškosios dilemos dėl savireguliacijos, kartais sunku motyvuoti save, kadangi tyrinėjama technologija reikalauja ypatingai daug laiko, atidumo, žinių ir kompetencijos. Nepaisant kylančių gyvenimiškų iššūkių, mokslininkė nestokoja veržlumo ir neslepia savo ateitį siejanti ne tik su moksliniais tyrimais, tačiau slapta pasvajojanti ir apie savo verslo - startuolio įkūrimą.

Šio Raimondos troškimo įgyvendinimui puikų startą ir suteikė dalyvavimas konkurse „Tyrėjų Grand Prix 2023“ – laimėjus konkurse, ji buvo pakviesta dalyvauti „Baltic Sandbox Ventures“ programoje – startuolių verslo kūrimo inkubatoriuje, kur ji įgijo realios ir prasmingos patirties, žinių apie verslo sukūrimą.

Interviu metu Raimonda teigė, kad mokslo kelyje, kuris kartais būna tamsus ir miglotas, šviesą suteikia pati mokslo ir žinių samprata – juk mokslas yra visuomenės pažangos variklis, suteikiantis galimybę atrasti neatrastus tolius. Konkurso nugalėtojos teigimu, ją visuomet žavėjo mokslininkų rimtumas, bet tuo pačiu laisvumas, galimybės, kelionės (konferencijos, stažuotės). Galimybės derinti mokslą su verslu.

Viena iš veiklų, padėjusių jai augti kaip asmenybei, buvo jos sprendimas įkurti organizaciją „Jaunimas YRA“. Ši veikla gimė dar studijų metais, iš didelio atsidavimo savo kraštui ir supratimo kaip yra svarbu ugdyti ir lavinti jaunimą. Raimonda čia aktyviai dirba ir šiandien - kartu su dauguma iš regiono išvykusių jaunų žmonių, jaunoji mokslininkė prisideda prie jaunimo užimtumo, veiklų augimo ir plėtros Marijampolės regione.

Mergina džiaugiasi, kad nuolatinis darbas ir siekis sujungti bendruomenę buvo įvertinti – mokslininkė buvo apdovanota Šv. Jurgio (Marijampolės globėjo) medaliu, už reikšmingą visuomeninę veiklą jaunimo labui bei Marijampolės vardo garsinimą.

Interviu pabaigoje Raimonda šypsosi ir teigia, jog šiuo metu jos galvoje gimsta labai daug naujų idėjų, kurios, tikėtina, dar labiau sustiprins ją ne tik kaip asmenybę, tačiau idėjų įgyvendinimas prisidės ir prie Lietuvos mokslo pažangos bei inovacijų kūrimo. Nepaisant didelių ateities siekių, pašnekovė akcentuoja, kad mokslo, savanorystės ir verslo kelyje svarbu „nepamesti savęs“ – rūpintis psichoemocine sveikata, džiaugtis gyvenimu, keliauti ir svarbiausia – mylėti tai, ką darai!

Visus, kurie nori dalyvauti nepakartojamame renginyje „Tyrėjų Grand Prix“ kviečiame pildyti dalyvio paraiškos formą iki birželio 30 dienos čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius