Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

KTU muziejuje – unikalūs medžiagų atsparumo bandymo įrenginiai

Penkiasdešimtmetį švenčiančiame Kauno technologijos universitete (KTU) atidarytas naujas muziejaus filialas – istorinė prof. Kazimiero Vasiliausko medžiagų atsparumo laboratorija. Čia galima pamatyti praėjusio amžiaus pradžioje pagamintus iki šiol puikiai veikiančius medžiagų atsparumo bandymo ir kitus įrenginius.
KTU muziejuje – unikalūs medžiagų atsparumo bandymo įrenginiai
KTU muziejuje – unikalūs medžiagų atsparumo bandymo įrenginiai / LRT laidos stop kadras

Hidraulinės 50 tonų galios medžiagų atsparumo bandymo mašinos, švytuoklinis muštuvas, rankinė sukimo bandymo mašina, presai – statybinės mechanikos mokslų pradininkas Lietuvoje Kazimieras Vasiliauskas šiuos įrenginius besikuriančiam Lietuvos universitetui pirko Šveicarijoje ir Vokietijoje. Tarpukariu moderniausioje Baltijos šalyse laboratorijoje medžiagų atsparumą bandė ne tik verslininkai, bet ir Susisiekimo bei Krašto apsaugos ministerijos.

„Tarp Europos technikos muziejų aš radau vieną Anslerio presą, kuris buvo 1950 m. gamybos, o čia yra nuo 1924 iki 1927 metų gamybos mašinos“, – tikina KTU muziejaus vadovė dr. Audronė Veilentienė.

Brangius įrenginius mokslininkams pavyko išsaugoti ir per karą. Buvęs deformuojamų kūnų mechanikos katedros vedėjas Antanas Žiliukas sako, kad, dirbant su šiais įrenginiais, apginta apie pusšimtį daktaro disertacijų, o studentai po sesijos juokaudavę, kad, išlaikę medžiagų atsparumo egzaminą, jau gali ir vesti. Laboratorijoje bandytas plieno ir jo gaminių, įvairių statybinių medžiagų ir net burokėlių stiprumas.

Kauno technologijos universitete saugomus medžiagų atsparumo bandymo įrenginius paveldosaugininkai pripažino technikos paveldo vertybėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas