Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Laivas plaukia ore: kodėl jūroje matome tokį miražą?

Gamtoje netrūksta reiškinių, sukuriančių lyg optines iliuzijas. Štai nuotraukoje atrodo, jog laivas tiesiog plaukia ore. Toks reiškinys vadinamas Fata Morgana.
Fata Morgana
Fata Morgana / 15min.lt koliažas

„Viršutinis miražas (Fata Morgana) susidaro susiformavus itin stipriai temperatūros inversijai ore (kai su aukščiu temperatūra kyla, o ne krenta)“ – rašoma „Orai ir klimatas Lietuvoje“ feisbuke.

Kadangi oro tankis didėjant aukščiui labai greitai mažėja, nuo objekto sklindantys spinduliai stipriai išsigaubia, todėl stebėtojas objekto vaizdą mato aukščiau, nei jis yra iš tiesų.

Aiškinama, kad, jei nuo viršutinio ir apatinio objekto krašto sklindantys spinduliai susikerta, matomas vaizdas tampa net atvirkščias. Tokių atvejų yra pasitaikę ir Lietuvos pajūryje.

„Viršutiniai miražai būdingi poliarinėms sritims ir yra dažni virš šaltų jūrų ar ledo laukų. Nors viršutiniai miražai susidaro rečiau nei apatiniai, jie yra stabilesni ir vaizdas ryškesnis, kadangi apatiniame atmosferos sluoksnyje nevyksta stipri terminė turbulencija (vaizdas mažiau mirga).

Taip pat egzistuoja ir apatinis miražas. Daugelis jį žinote. Šis būdingas vasarą, kai labai įkaista asfalto paviršius. Taip pat toks miražas susidaro dykumose, kuomet stebėtojui atrodo, jog tolumoje mato kažką panašaus į vandenį (iš tikrųjų tai būna balkšvo dangaus atspindys)“, – aiškinama įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas