Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuva pakilo interneto spartos reitinge, tarp miestų pirmauja Klaipėda

Pasaulinė interneto greičio matavimo kompanija „Ookla“ pateikė I ketvirčio interneto veiklos ataskaitą apie Lietuvos ir kitų pasaulio valstybių mobiliojo ir fiksuotojo ryšio tinklų būklę. Rezultatai, pagrįsti „Speedtest“ duomenimis, rodo, Kad Lietuva pasaulio reitinge kyla, o „Telia“ ir „Cgates“ išlaiko pirmaujančias pozicijas.
Belaidis internetas
Belaidis internetas / 123RF.com nuotr.

„Speedtest Intelligence“ duomenys parodė, kad 2023 m. pirmąjį ketvirtį tarp didžiausių mobiliojo ryšio operatorių Lietuvoje „Telia“ išlaikė pirmaujančias pozicijas ir užtikrino didžiausią vidutinę atsisiuntimo spartą – 109,53 Mbps. Antrą vietą užėmė „Tele2“ su 49,94 Mbps, o trečią – „Bitė“ su 40,05 Mbps. Visų operatorių sparta išaugo lyginant su praėjusiu ketvirčiu.

Apskritai mobiliojo interneto reitinge Lietuva pakilo per 7 pozicijas ir užėmė 29 vietą. Vidutinis atsisiuntimo greitis siekė 70.87 Mbps.

Pirmą vietą pasauliniame šalių vertinime užėmė Jungtiniai Arabų Emyratai su 178.25 Mbps. Lietuvą per aplenkė Estija su 75.67 Mbps greičiu.

Tuo tarpu bendras pasaulio mobiliojo interneto spartos vidurkis pakilo, bet išliko gan žemas – 41.54 Mbps.

Vertindami kiekvieno operatoriaus rezultatų nuoseklumą, „Ookia“ nustatė, kad „Telia“ pasižymėjo didžiausiu nuoseklumu – 95,6 proc. rezultatų rodė bent 5 Mbps minimalų atsisiuntimo greitį ir 1 Mbps minimalų išsiuntimo greitį. Paskutinę vietą užėmė „Tele2“ su 85,2 proc. vertinimu.

Išanalizuotas sparčiausių telefonų našumas parodė, kad 2023 m. I ketvirtį nebuvo statistinio nugalėtojo išrinkti taip pat nepavyko. Pirmas 5 vietas dalijosi naujausi „iPhone“ modeliai – „14 Pro“, „14 Pro Max“, „13 Pro“, „13 Pro Max“ bei naujausias „Samsung Galaxy S23 Ultra“.

Pagrindinių mobiliųjų telefonų gamintojų bendras našumas parodė, kad praėjusį ketvirtį antrą vietą užėmusių „Apple“ įrenginių vidutinė atsisiuntimo sparta Lietuvoje tapo buvo didžiausia – 84.51 Mbps. Po jų sekė „OnePlus“ su 79.64 Mbps ir „Samsung“ su 59.42 Mbps. Paskutinę vietą užėmė „Huawei“ (32,24 Mbps).

Tuo tarpu tarp didžiausių fiksuotojo plačiajuosčio ryšio paslaugų teikėjų Lietuvoje „Cgates“ užtikrino didžiausią vidutinę 151.33 Mbps atsisiuntimo spartą. Prasčiausiai pasirodė paskutines vietas užėmę „Tele2“ ir „Bitė“ – jų vidutinė atsisiuntimo sparta atitinkamai siekė 22.45 Mbps ir 19.04 Mbps.

Plačiajuosčio interneto reitinge Lietuva pakilo per vieną poziciją ir užėmė 38 vietą su vidutiniu 93.77 Mbps atsisiuntimo greičiu. Pirmą poziciją užėmė daugiau nei dvigubai spartesnis Singapūro internetas – 235.40 Mbps. Estija užėmė 61 vietą, o Latvija – 53.

Vertindami kiekvieno fiksuotojo plačiajuosčio ryšio paslaugų teikėjo rezultatų nuoseklumą, „Cgates“ taip pat buvo lyderis. 90,2 proc. rezultatų rodė bent 25 Mbps minimalų atsisiuntimo greitį ir 3 Mbps minimalų išsiuntimo greitį. ANtrą vietą užėmė „Penki“ (88,8 proc.), o „Bitė“ pasirodė prasčiausiai su 36,5 proc.

Vidutinė mobiliojo ryšio atsisiuntimo sparta buvo sparčiausia Klaipėdoje – 77.16 Mb/s. Po jos pagal spartą antrą vietą užėmė Kaunas. Vilnius iš ketvirtos vietos pakilo į trečią su 71.37 Mb/s.

Klaipėdoje fiksuoto plačiajuosčio ryšio atsisiuntimo spartos mediana tarp daugiausiai gyventojų turinčių Lietuvos miestų taip pat buvo didžiausia – 101.74 Mb/s. Po jos pagal spartą antrą vietą užėmė Vilnius, trečią – Kaunas.

15min primena, kad 2011 m. „Ookla“ duomenimis, internetas Lietuvoje buvo sparčiausias pasaulyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas