Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvą pasiekė nešvaraus oro masė: kietųjų dalelių koncentracija Vilniuje ir Kaune viršijo ribą

Lietuvą pasiekė užteršto oro masė, o didžiuosiuose miestuose kietųjų dalelių koncentracija viršijo ribinę vertę. Aplinkos apsaugos agentūros teigimu, artimiausiomis dienomis meteorologinės sąlygos užterštumo išsisklaidymui bus nepalankios.
Oro tarša
Oro tarša / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Oro tarša Orai

Lietuvą pasiekęs nešvarus oras atnešė ne tik dulkių, bet ir dūmų. Kaip savo „Facebook“ paskyroje informavo „Orai ir klimatas Lietuvoje“, užterštu oro srautas atkeliavo nuo Ukrainos ir Kaspijos jūros regionų kur susidariusios ekstremaliai sausringos sąlygos, dažni miškų bei žolės gaisrai. Ukrainoje dalį gaisrų sukelia ir kariniai veiksmai.

Oro užterštumui įtakos taip pat turėjo judančio transporto sukelta tarša bei užmiestyje intensyviai vykstanti javapjūtė, vykdomi įvairūs statybų darbai.

Aplinkos apsaugos agentūros duomenimis, rugpjūčio 22 d. vidutinė 24 val. KD10 koncentracija aplinkos ore Vilniuje ir Kaune viršijo ribinę vertę.

„Rugpjūčio 23-24 d. vyraus nepalankios meteorologinės sąlygos teršalų išsisklaidymui. Kietųjų dalelių koncentracija miestų aplinkos ore kaip ir paros ribinės vertės viršijimo tikimybė išliks padidėjusi“, – „Facebook“ įraše informacija dalijosi agentūra.

Jautresnius kvėpavimo takus ar kvėpavimo ligų turintiems asmenims šiandien ir rytoj rekomenduojama likti namuose. Kitų gyventojų sveikatai grėsmės neturėtų kilti, bet patariama laikytis nuo judrių gatvių ir kitų oro taršos šaltinių.

Atsižvelgiant į užsitęsusį sausros laikotarpį miškuose nepatartina naudoti ugnies dėl gaisro galimybės.

Savivaldybėms rekomenduojama atlikti gatvių valymą ir laistymą tam skiriant didesnes pajėgas ir praplečiant valomų gatvių tinklą, taip pat drėkinti statybos vietų paviršius.

Artimiausios dienos bus karštos. Vakaruose karštį slopins trumpos liūtys. Šiandien, rugpjūčio 23 d., Lietuvoje mažai debesuota. vakariniuose rajonuose kai kur trumpai palis, galima perkūnija. Vėjas rytų, pietryčių, nestiprus. Rugpjūčio 24 d. kai kur vakariniuose rajonuose trumpi lietūs, vietomis su perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, naktį silpnas, dieną – nestiprus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas