Sportas gyvai
Sportas gyvai

Lietuva su NASA pasirašė susitarimą dėl kosmoso tyrinėjimų

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė oficialiai pasirašė JAV Valstybės departamento ir kosmoso agentūros NASA inicijuotą „Artemis“ susitarimą, kuriuo įtvirtinami praktiniai saugaus ir tvaraus kosmoso tyrinėjimo principai. Lietuva tapo 40-ąja šį susitarimą pasirašiusia šalimi, rašoma Ekonomikos ir inovacijų ministerijos pranešime spaudai.
Lietuva pasirašė „Artemis“ susitarimą
Lietuva pasirašė „Artemis“ susitarimą / EIMIN nuotr.

„Šalies kosmoso sektorius auga, o mūsų inovatyvios kosmoso įmonės kuria pasauliniu mastu konkurencingus sprendimus. Pasirašę „Artemis“ susitarimą, pradedame naują etapą ir įsipareigojame kosmoso srityje vadovautis atsakingumo, saugumo ir tvarumo principais. Šis susitarimas taip pat atvers naujas inovacijų taikymo ir bendradarbiavimo kosmoso srityje galimybes“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Lietuva, pasirašydama susitarimą, įsipareigojo, kad planuojamos kosmoso misijos, tarp jų kosminės erdvės išteklių gavyba ir naudojimas, įskaitant bet kokį jų išgavimą iš Mėnulio, Marso, kometų ar asteroidų, bus vykdoma vadovaujantis Kosminės erdvės sutartimi bei remiant saugią ir tvarią veiklą kosmose. Susitarimas nustato ir kosmoso šiukšlių mažinimo bei kitus saugius ir tvarius principus vykdant kosmoso misijas. Šalys taip pat susitarė bendradarbiauti ir periodiškai konsultuotis, kad galėtų apžvelgti, kaip įgyvendinami susitarime išdėstyti principai, ir keistis nuomonėmis apie galimas bendradarbiavimo sritis.

Susitarimas pasirašytas „Vilnius Space Days 2024“ renginio metu. Pasirašant susitarimą dalyvavo JAV ambasadorė Lietuvoje Kara McDonald.

Pasak NASA administratoriaus pavaduotojos Pam Melroy, šiandien Lietuva prisijungė prie tarptautinės koalicijos už atsakingą ir tvarų kosmoso tyrinėjimą. Šią koaliciją sudaro šalys, kurios nori dalytis moksliniais duomenimis, saugiai veikti ir išsaugoti kosmoso erdvę ateinančioms kartoms. Pasirašydama susitarimą Lietuva tapo lydere šiame kosmoso aukso amžiuje. Kartu mes praplėsime savo suvokimą apie kosmosą.

2020 m. JAV Valstybės departamentas ir NASA, įgyvendindama kosmoso programą „Artemis“, skirtą misijoms į Mėnulį ir tolesniems kosmoso tyrinėjimams, kartu su dar 7 šalimis partnerėmis pasirašė pirmuosius susitarimus, kuriuose išdėstyti saugaus, tvaraus ir praktine prasme reikšmingo kosminės erdvės naudojimo principai. Vėliau prie susitarimo prisijungė ir kitos šalys.

Susitarimo principai ir gairės remiasi 1967 m. Kosminės erdvės sutartimi ir kitais susitarimais. Šie dokumentai apibrėžia civilinės srities veiklą, kurią kosminėje erdvėje vykdo susitarimą pasirašiusių šalių civilinės kosmoso agentūros.

Lietuvos kosmoso sektorius nuosekliai auga nuo pat 2021 m., kai šalis tapo asocijuota Europos kosmoso agentūros (EKA) nare. Lietuvos mokslo institucijos ir kosmoso srities verslai sėkmingai įsilieja į tarptautines grandines, dalyvauja tarptautinėse programose. Lietuvoje taip pat veikia EKA verslo inkubatorius („ESA BIC Lietuva“), kuris padeda augti perspektyviems šalies kosmoso startuoliams. Prie šalies kosmoso įmonių plėtros prisideda ir Inovacijų agentūroje veikiantis „SpaceHub LT“, atsakingas už kosmoso ekosistemos plėtrą ir konkurencingumo didinimą bei kosmoso politikos įgyvendinimą.

Ekonomikos ir inovacijų ministerija yra parengusi Lietuvos kosmoso sektoriaus plėtros koncepciją. Šalis siekia tapti konkurencingų kosminių paslaugų teikėja ir kurti pažangiais moksliniais tyrimais paremtus sprendimus bei technologijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Reklama
Tinklinis, kepsninės, universalūs treniruokliai: ką šiemet erdvėms prie savo namų siūlys vilniečiai?
Užsisakykite
15min naujienlaiškius