Sportas gyvai

Lietuvė Kanadoje stebėjo Saulės užtemimą: „Daugelis ėmė laisvą dieną“

Saulės užtemimą Kanadoje stebėjusi lietuvė Monika Svėrytė 15min pasakojo, kad šalyje šis įvykis sulaukė didžiulio susidomėjimo – nuo pat ankstyvo ryto gyventojai vaikštinėjo nešini specialiais akiniais, vaikų klasės rengė astronomijos pamokas gamtoje, o dalis kanadiečių netgi ėmė laisvą dieną ir rengė piknikus. Monika juokavo, kad pačio užtemimo metu galėjai pasijusti kaip per apokalipsę – dangus užtemo, o gatvėse įsižiebė žibintai.
Monikos Svėrytės stebėtas Saulės užtemimas
Monikos Svėrytės stebėtas Saulės užtemimas / M.Svėrytės nuotr.

Visiškas Saulės užtemimas įvyksta, kai Mėnulis atsiduria tarp Žemės ir Saulės, visiškai uždengdamas Saulę.

Toronto regione pusmetį gyvenanti Monika Svėrytė pasakojo, kad Saulės užtemimas buvo matyti visame regione, tačiau skyrėsi užtemimo procentas. Pavyzdžiui, Toronte užtemo 99 proc. Saulės disko, o Niagaros Folso mieste, šalia garsiųjų krioklių, – 100 proc.

„Geriausiai matėsi Niagaros mieste, kuris yra už maždaug valandos kelio automobiliu nuo Toronto – ten matomumas buvo 100 proc. Visas miestas buvo tiesiog pamišęs – kvietė visus atvykti, nes ir ta Saulė virš krioklio atrodo įspūdingai.

Mačiau televizijos reportažuose, kaip žmonės susinešę pledukus, piknikus. Žmonės net planavosi laisvą dieną“, – pasakojo Monika, pridūrusi, kad prie Niagaros krioklių susirinko daugiau nei milijonas žmonių.

Scanpix/ZUMAPRESS.com/Saulės užtemimas balandžio 8 dieną
Scanpix/ZUMAPRESS.com/Saulės užtemimas balandžio 8 dieną

Nors M.Svėrytė jau buvo stebėjusi dalinį Saulės užtemimą Lietuvoje, visiškas užtemimas jai paliko didelį įspūdį. Esminis skirtumas – dalinio Saulės užtemimo metu lauke nėra tamsu: galbūt šiek tiek tamsiau, pavyzdžiui, kaip apsiniaukusią dieną, tačiau nėra to įspūdžio, kad lauke sutemsta, pasakoja Monika.

„Tas įspūdis, kai matai pilną užtemimą, yra wow. Įspūdinga, kad viduryje dienos viskas staiga užtemo, o praėjus 15-kai minučių dangus vėl lyg niekur nieko žydras, debesys plaukia. Jei tai būtų vakare, gal kitaip būtų, bet tai vyksta 3 valandą dienos, kai įprastai temsta 8 valandą vakare“, – įspūdžiais dalijosi Monika.

Pasak jos, Saulės užtemimas tęsėsi nuo 14 iki 16 valandos, o visiškas užtemimas įvyko apie 15.20 ir tęsėsi porą minučių.

Įspūdinga, kad viduryje dienos viskas staiga užtemo, o praėjus 15-kai minučių dangus vėl lyg niekur nieko žydras, debesys plaukia.

Balandžio 8 diena buvo saulėta, tačiau iš ofiso į lauką apie 15.10 išėjusi M.Svėrytė pastebėjo, kad lauke jau prietema. Tiesa, prieš pat visišką Saulės užtemimą iš visų pusių ėmė slinkti debesys, tad lietuvė jau buvo suabejojusi, ar pavyks ką nors pamatyti. Vis tik kai trumpam į parduotuvę užsukusi Monika vėl išėjo į lauką, pamatė, kad „ima temti tiesiog akyse“.

Monikos Svėrytės nuotr./Monikos Svėrytės stebėtas Saulės užtemimas
Monikos Svėrytės nuotr./Monikos Svėrytės stebėtas Saulės užtemimas

„Ir tada staigiai užtemo, pradėjo debesys kauptis – toks jausmas, kad ateina didžiulė audra, nes tie debesys buvo labai tiršti ir atrodė, kad nieko nesimatys. Pasisekė, kad debesyse buvo plyšys ir pro ten švietė.

Buvo tamsu – ne naktis, ne visiškai juoda, bet iš esmės jautiesi, kaip vėlyvą, vėlyvą vakarą prieš audrą“, – pasakojo Monika, tas kelias minutes, kai užslinko visiškas Saulės užtemimas, prilyginusi apokaliptiniams vaizdams.

Įdomu, kad užslinkus Saulės užtemimui visi gatvių žibintai įsijungė – kaip ir apšvietimas šalia parduotuvės įsikūrusioje automobilių stovėjimo aikštelėje, kuris įsijungia, kai sutemsta.

„Pradžioje nesupratau – kaip ir logiška, bet tą sekundę apie tai nepagalvoji. Prisimenu mintį: „Kodėl įjungė tas šviesas, juk reikia kad būtų tamsu“. Tik tada suvoki, kad tiesiog pasaulis, technika identifikuoja, jog atėjo naktis“, – pasakojo Monika.

Lietuvė buvo girdėjusi, kad Saulės užtemimo metu prityla paukščiai, tačiau patikrinti šią versiją būnant mieste sudėtingiau. Vis tik mergina prisiminė, kad prašviesėjus dangui pastebėjo, jog paukščiai ėmė labiau skraidyti ir garsiau čiulbėti.

15min rašė, kad mokslininkai, stebėję gyvūnus zoologijos soduose, pastebėjo, kad per Saulės užtemimą jie išties ėmė elgtis neįprastai. Plačiau skaitykite čia: Visiškas Saulės užtemimas: reagavo gyvūnai, krito temperatūra

Specialius akinius dalijo nemokamai

Monika pasakojo, kad pastarąsias dvi savaites Saulės užtemimas rytinėje Kanados dalyje tapo turbūt pagrindine visų aptarinėjama tema. Nenuostabu, kad balandžio 8-ąją televizijos kanalai rengė transliacijas ir reportažus iš įvairių miestų – rodė su teleskopais stebėti užtemimo atvykusius žmones, vaikų klases, tądien nėjusias į mokyklą, o rengusias astronomijos pamoką lauke.

Tuo tarpu bibliotekose ir kitur iš anksto buvo dalijami popieriniai vienkartiniai akiniai, skirti stebėti Saulės užtemimą. Monika juokėsi, kad jau nuo 7 ryto lauke galėjai matyti žmones, besinešančius šiuos akinius.

VIDEO: Amerikoje milijonai žmonių stebėjo visišką saulės užtemimą

Per visišką Saulės užtemimą į tamsą balandžio 8 dieną kelioms minutėms paniro dalis Šiaurės Amerikos, tad milijonai žiūrovų JAV, Meksikoje ir Kanadoje galėjo išvysti šį retą reiškinį.

Kitas toks užtemimas bus matomas tik 2044 m. rugpjūtį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius