Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jau greitai numeriai, prasidedantys 8, nebegalios: sukurta nemokama programėlė juos atnaujinti

Liko nebedaug laiko, kai dalis gyventojų susidurs su situacija, kai nebegalės prisiskambinti pažįstamui, giminaičiui ar kolegai. Mat šalyje nustos galioti iki šiol veikęs telefonų numerių prefiksas 8. Nuo 2025 m. kovo visi numeriai jūsų telefono knygelėje turės turėti prefiksą 0 arba tarptautinį kodą +370.
Mobilus telefonas
Mobilus telefonas / 123RF.com nuotr.

Gera žinia tiems, kurie dar tik planuoja atsinaujinti adresatus – lietuvis sukūrė patogią ir visiškai nemoką programėlę, kuri atnaujins adresatus greičiau per kelias sekundes. Ją jau išbandė tūkstančiai.

Nuo šių metų kovo 1 d. Lietuvoje pradėjo veikti naujasis nacionalinis telefonų numerių prefiksas 0, tačiau daugybė gyventojų savo telefonų adresų knygelėse vis dar turi nemažai adresatų, kurių numeriai prasideda senuoju prefiksu 8, kuris jau po kelių mėnesių negalios. Todėl verta pokyčiams ruoštis dabar.

Asmeninio archyvo nuotr./Mantas Žirgulis
Asmeninio archyvo nuotr./Mantas Žirgulis

Sukūrė patogų ir nemokamą sprendimą

Tautiečiams pagelbėti nusprendė programuotojas Mantas Žirgulis. Vyras savo iniciatyva ėmė ir sukūrė visiškai nemokamą programėlę, pavadinimu „+370“, kuri padės atnaujinti adresatus telefono knygelėje. „Žinau, kad gali būti tokių žmonių, kurie vis dar perrašinėja adresatus iš vieno telefono į kitą ranka. Tad manau, kad ir šiuo atveju bus manančių, kad atnaujinti adresatus reikėtų redaguojant kiekvieną jų savo telefone.

Mano sukurta programėlė – ne pirmoji, galinti atnaujinti adresatus už Jus. Ryšio operatoriai jau dabar kviečia gyventojus atvykti į salonus adresatų atnaujinimui, siunčia įvairias instrukcijas, kaip tai padaryti patiems. Bet labai nustebau, kai pamačiau, jog operatorių rekomenduojamos trečiųjų šalių programėlės anglų kalba, o tai yra labai nepatogu. Ypač – vyresnio amžiaus žmonėms. Todėl sėdau ir sukūriau paprastą naudoti, lietuvišką ir kiekvienam suprantamą programėlę, kurią bet kas gali atsisiųsti ir naudoti visiškai nemokamai“, – sako M.Žirgulis.

Vyro sukurta programėlė, pavadinimu „+370“, jau pasiekiama „Google Parduotuvėje“, „Apple Store“ ir kitose platformose, veikia tiek „Android“ naudotojų, tiek „iPhone“ telefonų aparatuose. Ja naudotis – itin paprasta. Pakanka tik atsisiųsti programėlę, leisti jai pasiekti Jūsų adresatus ir ji pasakys, kiek iš jų vis dar yra su senuoju prefiksu. Vieno mygtuko paspaudimu programėlė pati atnaujins visus adresatus ir Jums nereikės nieko daryti.

Įvertino verslininkai, žurnalistai

Nors programėlės autorius M.Žirgulis, programuoja jau daugiau kaip 15 metų, šis produktas – pirmoji jo kurta programėlė. Be to, nemokama. Vyras sako, kad tai padarė ne su tikslu užsidirbti, o iš noro padėti artimiesiems bei pasidalinti savo žiniomis, o norintys atsidėkoti, programėlėje gali palikti arbatpinigių kūrėjui. „Mano tikslas nebuvo užsidirbti. Ir matau, kad noras padėti pavyko. Sulaukiu labai daug atsiliepimų ir teigiamų įvertinimų. Nors rinkoje yra kitų, užsienietiškų programėlių, vartotojai labiausiai vertina, kad mano kurtas produktas yra paprasčiausias ir greičiausias, nėra neaiškių konfigūracijų, o dažnai atnaujinti adresatus užtrunka trumpiau nei minutę. Džiaugiuosi, kad programėlę jau išbandė ir ją kitiems rekomendavo daugybė žmonių, tarp kurių ir vlogeriai, verslininkai, žurnalistai ir kiti.

Be to, šis mano atliktas darbas garantuoja, kad mano Kalėdos bus kiek šventiškesnės. Kadangi esu giminės informatikas, jau įsivaizduoju, kaip prie šventinio stalo būtų tekę sėdėti ir kiekvienam padėti su numerių konvertavimu. Todėl norėjau palengvinti gyvenimą sau ir panašaus likimo draugams. Pasidalinkite žinia apie programėlę „+370“ su savo tėvais, dėdėmis, tetomis, seneliais ir vyresniais kaimynais, kuriems gali prireikti pagalbos, norint atsinaujinti savo turimus adresatus. Galbūt jie jau pradėjo tai daryti rankiniu būdu“, – sako M.Žirgulis.

Jau išbandė tūkstančiai tautiečių

Jis skaičiuoja, kad iki šiol programėle jau pasinaudojo daugiau kaip 5000 žmonių. M.Žirgulis sako sulaukiantis klausimų, ar saugu programėlei patikėti savo adresatus. Jis nuramina, kad programėlė nerenka Jūsų kontaktų, o tai pažymėta ir platformose, kuriose galima ją atsisiųsti. „Galiu patikinti, jog programėlė nerenka ir nekaupia jokių duomenų, t.y. telefono numeriai telefono nepalieka. Tiek „Apple“, tiek „Google“ šiuo klausimu yra labai griežti, todėl pirmiausia atliekami auditai, o tik tuomet programėlė patvirtinama bei pridedamas prierašas, kad programėlė duomenų iš tiesų nerenka.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas