Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos padangėje nuo kitos savaitės – reta viešnia: danguje matyta tik prieš 80 tūkst. metų

Nuo kitos savaitės, vos sutemus, Lietuvos padangėje turėtų sušvisti kometa. Astrofizikas Vidas Dobrovolskas 15min tvirtino, kad tai – išskirtinis įvykis, nes tokio ryškumo kometa Lietuvoje pastarąjį kartą buvo matoma 2007 metais. Beje, būtent ši kometa mūsų padangėje jau žibėjo, tačiau tai buvo net prieš 80 tūkst. metų.
Tsuchinshan–ATLAS kometa
Tsuchinshan–ATLAS kometa / Shutterstock nuotr.

Neseniai atrasta kometa pavadinta Tsuchinshan–ATLAS vardu – pagal ją 2023 metais atradusių Kinijoje ir Pietų Afrikos Respubikoje esančių observatorijų pavadinimus.

V.Dobrovolskas 15min pasakojo, kad šiuo metu kometa atsidūrusi beveik tiksliai tarp Žemės ir Saulės, todėl dabar jos plika akimi pamatyti negalima – ji skęsta Saulės šviesoje.

Tačiau jau nuo kitos savaitės pradžios vakarais kometą turėtų būti galima pamatyti Vakarų pusėje.

„Pradžioje pro žiūronus, nes dar nesutemusiame danguje bus matoma, bet vėliau, spalio vidurio, pabaigos link kokią valandą turėtų būti matoma ir vakarais, Saulei nusileidus, Vakarų pusėje. Prognozės rodo, kad turėtų būti matoma plika akimi visame Šiaurės pusrutulyje – taip pat ir Lietuvoje“, – komentavo V.Dobrovolskas.

Vilniaus universiteto nuotr./Vidas Dobrovolskas
Vilniaus universiteto nuotr./Vidas Dobrovolskas

Rugsėjį ir spalio pradžioje šia kometa jau grožėjosi Pietų pusrutulio gyventojai, o nuo spalio vidurio iki lapkričio ją galės stebėti Šiaurės pusrutulio gyventojai, praneša NASA. Šeštadienį kometa priartės prie Žemės beveik 71 mln. km (maždaug 44 mln. mylių) atstumu.

Norintiems pamatyti kometą V.Dobrovolskas pataria bandyti jos ieškoti danguje kitą savaitę, stebėjimui pasirinkus atvirą vietą.

„Geriausia, kad būtų švarus horizontas Vakarų pusėje – kad neužstotų nei kalvos, nei aukšti namai, nes kometa bus matoma ne daugiau pusvalandžio po Saulės nusileidimo. Kitaip tariant, ji bus žemai prie horizonto“, – patarimais dalijosi V.Dobrovolskas.

O svarstantiems, kaip atpažinti kometą, astrofizikas siūlo ieškoti blyškios uodegos, kurios ryškumas bus šiek tiek didesnis nei Paukščių Tako naktį.

Shutterstock nuotr./Kometa Tsuchinshan–ATLAS
Shutterstock nuotr./Kometa Tsuchinshan–ATLAS

„Uodega nebus labai ryški, bet toks švytėjimas per šeštadalį dangaus skliauto turėtų matytis. Kometos ryškiausia dalis, vadinama galva, bus arčiausiai Saulės, tai ji ir leisis anksčiausiai, bet virš horizonto dar gali būti matoma kyšanti uodega – tokia balzgana, miglota, švytinti juosta“, – teigė ekspertas.

Toks įvykis – kartą per dešimtmetį

Ši kometa Žemėje kartą jau buvo matoma – paskutinis jos apsilankymas įvyko prieš 80 tūkst. metų.

„Tikrai gana retas atvejis pamatyti tokią ryškią kometą, kuri būtų matoma net plika akimi – kartą per dešimtmetį būna toks įvykis“, – sakė astrofizikas.

Pasak jo, kometų aptinkama kasmet, bet Tsuchinshan–ATLAS kometa įspūdinga dėl savo ryškumo. Paskutinį kartą panašaus ryškumo kometa, kuri būtų matoma plika akimi, Lietuvos dangų papuošė 2007 metais. Be to, nežinia, ar dar kada šią kometą bus galima pamatyti iš Žemės.

„Nedažnai tokios viešnios mūsų dangų papuošia. Šitos kometos orbita yra tokia, kad, bent dabartiniai stebėjimai rodo, ji greičiausiai daugiau nebegrįš prie Saulės – išskries į tarpžvaigždinę erdvę“, – pasakojo ekspertas.

Šią kometą tyrinės pasaulio observatorijos, tačiau Lietuvoje šios srities specialistų nėra, tad mūsų šalyje mokslininkai neplanuoja atlikti tikslinių kometos stebėjimų.

Pasak V.Dobrovolsko, kometos branduolys yra kelių kilometrų skersmens ledo gabalas – iš esmės, tai sušalęs vanduo. Kol kometa toli nuo Saulės, ji atrodo, kaip asteroidas, bet kai priartėja arčiau Saulės, ledas pradeda tirpti, garuoti ir tada iš paskos nusidriekia įspūdinga uodega.

„Mes matome pačią įspūdingiausią kometos stadiją. Ta ilga uodega – iš paskos besidriekiantis dujų ir dulkių šleifas. Kometos – Saulės sistemos objektai“, – apibendrino astrofizikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas