Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvoje šiaurės pašvaistės buvo matomos dėl Saulės žybsnio

Sekmadienio vakarą, apie 20–21 val. Lietuvos gyventojai pranešė matę šiaurės pašvaistę. Šis reiškinys buvo matomas dėl to, kad penktadienį Saulėje įvyko vidutinio stiprumo žybsnis, po kurio Žemę pasiekė galinga geomagnetinė audra.
Šiaurės pašvaistė
Šiaurės pašvaistė / Evelinos ir Karolio nuotr.

Per vainikinės masės išsiveržimą Saulė į kosminę erdvę išspjauna didelės energijos dalelių. Šįkart jų srautas buvo nukreiptas į Žemę, o mūsų planetą pasiekė sekmadienį, skelbia Spaceweather.com.

Susidūrusios su Žemės magnetiniu lauku didelės energijos dalelės sukelia švytėjimą, todėl žmonės danguje mato pašvaistes.

Penktadienį įvykęs Saulės žybsnis priskirtas vidutinio galingumo (M) kategorijai. Po jo Saulės vėjo greitis padidėjo nuo 300 km per sekundę iki 700 km per sekundę.

Pašvaistės sekmadienį buvo matomos šiaurinėse Žemės platumose – virš Kanados, šiaurinėje JAV dalyje, taip pat Aliaskoje, Šiaurės Europoje. Pašvaistes matė ir Įkrauk.lt skaitytojai. Kiek blyškesnės pašvaistės gali būti matomos ir pirmadienio vakarą.

Primename, kad šįmet Saulė turėtų pasiekti 11 metų trukmės aktyvumo ciklo viršūnę. Tiesa, astronomai pastebi, kad pastaruoju metu žvaigždė buvo ganėtinai rami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas