Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuvos ir JK specialistai dalijosi 5G ryšio inovacijų įgyvendinimo patirtimi

Jungtinės Karalystės (JK) specialistai gruodį teletiltu su Lietuvos specialistais dalijosi patirtimi, įgyvendinant „5G bandomųjų projektų“ (angl. 5G Testbeds and Trials) programą, panašią į Lietuvoje šiuo metu kuriamą susisiekimo inovacijų smėlio dėžės (angl. Sandbox) iniciatyvą, pranešė Susisiekimo ministerija.
5G
5G / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Ryšys 5G ryšys

„Norime, kad Lietuva taptų atvira susisiekimo inovacijų laboratorija. Pasinaudodami tokių šalių kaip JK patirtimi, sieksime naujos kartos ryšio technologijų pritaikymo įvairiose srityse, tarp jų, žinoma, ir susisiekimo.

Lietuvoje jau turime novatoriškų įmonių, plėtojančių autonominį susisiekimą, elektrinių transporto priemonių ar įkrovimo stotelių gamybą, o panaudojus smėlio dėžę, Lietuva turės dar daugiau galimybių įsitvirtinti Europos mobilumo žemėlapyje kaip inovatyvi šalis“, – pranešime sakė susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

JK jau įdiegtos kai kurios „5G bandomieji projektai“ programos metu kurtos tokios inovacijos, kaip 5G technologija pagrįstos išmaniosios sankryžos, kuriose srautai valdomi taip, kad mažėtų oro tarša, spūstys ir laikas praleidžiamas stovint prie šviesoforų.

Susisiekimo ministerijos planuojama smėlio dėžės iniciatyva – teisinė, reguliacinė ir finansinė aplinka, kurioje realiomis sąlygomis išbandomos ir praktiškai pritaikomos 5G ryšiu paremtos susisiekimo inovacijos įvairiuose sektoriuose. Jos tęstinumui užtikrinti numatoma sukurti finansinės pagalbos mechanizmą, šiam projektui iš Ekonomikos gaivinimo ir atsparumo didinimo plano skiriant 24,5 mln. eurų.

Spalį Ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) paskelbė 5G ryšio aukcioną, kuriame bus siūlomi trys 20 metų trukmės radijo dažnių blokai: vienas 2x10 MHz pločio ir du po 2x5 MHz pločio iš 713–733 MHz ir 768–788 MHz radijo dažnių juostų.

Naudojant šiuos dažnius Lietuvoje bus diegiami naujos kartos 5G mobiliojo ryšio tinklai ir teikiamos 5G elektroninių ryšių paslaugos.

Paraiškos dėl dalyvavimo aukcione registruojamos iki 2022 metų sausio 25 dienos. Apie planus dalyvauti aukcione spalio pabaigoje BNS patvirtino ir trys didžiausi šalies mobiliojo ryšio operatoriai „Telia“, „Tele2“ ir „Bitė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas