Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos kaimyninės šalies įmonė sukūrė ekonomišką dronų perėmėją

Lenkijos kovos su dronais technologijų bendrovė „Advanced Protection Systems“ (APS) sukūrė naują autonominį droną perėmėją, skirtą neutralizuoti bepiločius orlaivius (UAV) tiesioginio susidūrimo būdu, skelbia defence-blog.com.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „AFP“/„Scanpix“

Šis naujas ir ekonomiškas sprendimas papildo augantį APS kovos su bepiločiais orlaiviais priemonių, kurios jau naudojamos Ukrainos dangui nuo Rusijos bepiločių orlaivių apsaugoti, portfelį.

Perimantis dronas yra bendrovės „SKYctrl“ kovos su dronais sistemos, kurioje integruoti radarai „FIELDctrl“, neutralizavimo priemonės (efektoriai) ir „CyView C2“ valdymo ir kontrolės programinė įranga, dalis. Naudodama pažangius mašininio mokymosi algoritmus, „SKYctrl“ gali atskirti dronus nuo nepavojingų objektų, pavyzdžiui, paukščių, ir realiuoju laiku aptikti grėsmę bei pranešti apie ją.

„Plačiai paplitęs kovinių dronų naudojimas kare Ukrainoje įkvėpė mus sukurti inovatyvius sprendimus, tokius kaip perėmimo dronas, - sakė APS įkūrėjas ir generalinis direktorius Maciejus Klemmas. „Perėmėjai naudoja mašininį mokymąsi, kad dirbtų labai autonomiškai, taip palengvindami operatoriams tenkančią naštą.“

APS dronai-perėmėjai yra valdomi radarų sistemų ir pažangios vaizdo sekimo technologijos, todėl jie gali savarankiškai susidoroti su priešiškais dronais ir juos sunaikinti. Jie gali veikti grupėmis, palaikyti tarpusavio ryšį, kad galėtų priskirti taikinius ir neutralizuoti kelis nepilotuojamus orlaivius vienu metu. Skirtingai nuo įprastinių kovos su bepiločiais orlaiviais ginklų, dronas „interceptor“ neturi sprogmenų, todėl tai yra universalus sprendimas, tinkamas tiek karinėms, tiek civilinėms reikmėms.

Šiuo metu „APS SKYctrl“ sistema yra dislokuota Ukrainoje, kur ji įrodė savo efektyvumą neutralizuojant Rusijos pajėgų naudojamus bepiločius orlaivius. Sistema taip pat naudojama visame pasaulyje, saugant ypatingos svarbos infrastruktūros objektus, pavyzdžiui, elektrines, naftos perdirbimo gamyklas ir telekomunikacijų tinklus.

Be dronų perėmėjų, „SKYctrl“ sistemoje yra įvairių neutralizavimo priemonių, įskaitant radijo dažnių slopintuvus ir mažo kalibro patrankas. Lanksti sistemos architektūra leidžia integruoti kitas gynybos priemones, pavyzdžiui, kulkosvaidžius ir lazerinius ginklus, pritaikytus skirtingiems operatyviniams poreikiams.

Ne tik mūšio lauke, APS dronas-perėmėjas siūlo nesprogstamąjį variantą civilinei oro erdvei apsaugoti nuo įkyrių dronų, įskaitant oro uostus ir kitas jautrias vietas. Šis sprendimas ypač naudingas užtikrinant visuomenės saugumą, netrikdant aplinkinių elektroninių sistemų.

APS debiutavo su dronu „interceptor“ rugsėjo 3-6 d. Kielcuose (Lenkija) vykusioje gynybos pramonės parodoje MSPO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas