Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Lietuvos padangėje – ypatingi debesys: štai kuriuo metu juos galite stebėti ir jūs

Lietuvos gyventojai jau kuris laikas internete dalijasi kiek rečiau matomų sidabriškųjų debesų vaizdais. Nors jie pasirodo ne kiekvieną naktį, vasara yra puikus laikas tokius debesis stebėti. Štai ką reikia žinoti.
Sidabriškieji debesys
Sidabriškieji debesys / Shutterstock nuotr.

Kaip rašo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos feisbuko puslapis meteo.lt, naktimis švytintys sidabriškieji debesys (trumpinys – NLC) yra unikalūs tuo, kad susiformuoja ne apatinėje, kaip įprasti mums debesys, o viršutinėje atmosferos dalyje, t.y. apie 80 km aukštyje.

„Tokius nepaprastus debesis galima išvysti tikrai ne kiekvieną vasaros naktį. Jie pasirodo tik keletui valandų pačiomis trumpiausiomis birželio–liepos naktimis. Dar rečiau šie debesys sužimba ypač ryškiai ir apima visą šiaurinį horizontą. NLC nakties danguje reikėtų laukti praėjus bent pusantros valandos po saulėlydžio arba anksti ryte kol tebėra tamsu (maždaug tarp 23:30–03:00 val.). Jeigu pasiseks, pamatysite melsvai balsvą švytėjimą“, – rašoma paskyroje.

Šių debesų susiformavimas nėra iki galo išaiškintas, bet naujausi tyrimai parodė, kad net ir labai aukštai atmosferoje nėra sausa ir kaupiasi vandens garai galop pavirstantys į smulkius ledo kristalus.

„Kadangi ~80 km aukštyje virš žemės paviršiaus Saulė tebešviečia, todėl NLC sudarantys kristalai būna apšviečiami ir dėl to sužimba naktiniame danguje. Vis dėlto, sidabriškųjų debesų švytėjimas nulemtas ne tik išsklaidytos Saulės šviesos. Sprendžiant pagal spektrą, tokias spalvas lemia dar ir debesis sudarančių ledo kristalų fotoliuminescencija veikiant ultravioletinei Saulės spinduliuotei“, – nurodoma meteo.lt feisbuko paskyroje.

Meteorologai pažymi, kad šie debesys naktinio dangaus stebėtojams yra neatsiejamas pačių trumpiausių ir šviesiausių vasaros naktų akcentas.

„Taigi, artimiausias 4–5 savaites, jei naktimis nemiegosite (o šiaurinis dangaus skliautas bus giedras) būtinai išeikite į lauką ir pasižvalgykite po dangų. Reiškinys šiuo metų laiku jau yra pakankamai dažnas, tad silpnesnius ar ryškesnius debesis tikrai turėtų pavykti išvysti“, – nurodoma įraše.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius