Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuvos sezonas Prancūzijoje: mokslininkai pristatė pasiekimus gyvybės mokslų ir onkologijos srityse

Rugsėjo 25–26 dienomis grupė Lietuvos mokslininkų prisijungė prie šiuo metu jau vykstančių Lietuvos sezono Prancūzijoje renginių. Lietuvos Respublikos ambasadoje Prancūzijoje surengta mokslinė konferencija, kurioje daugiau kaip 30 mokslininkų iš Lietuvos universitetų, kitų mokslo ir verslo institucijų pristatė reikšmingiausius pasiekimus gyvybės mokslų ir onkologijos srityse, rašoma pranešime spaudai.
Lietuvos mokslininkai Prancūzijoje
Lietuvos mokslininkai Prancūzijoje / Organizatorių nuotr.

„Džiaugiuosi, jog Lietuvos gyvybės mokslų sektorius nuosekliai stiprina savo pozicijas Prancūzijoje. Lietuvos mokslininkai kartu su partneriais Prancūzijoje jau sėkmingai dirba Europos Sąjungos (ES) remiamuose projektuose, tačiau siekiame mokslinio bendradarbiavimo ryšius su svarbiausiomis Prancūzijos mokslinių tyrimų įstaigomis dar labiau sutvirtinti ir išplėsti, kurti daugiau bendrų ilgalaikių projektų.

Kartu su Lietuvos mokslo taryba (LMT) pradėjome šį kelią gyvybės mokslų srityje, kur mūsų šalis sukaupė reikšmingos patirties, tad ir toliau sieksime, kad Lietuva taptų vis labiau atpažįstama ir pripažįstama plačiame Prancūzijos, sykiu – ir Europos mokslo pasaulyje“, – kalbėjo Lietuvos ambasadorius Prancūzijoje Arnoldas Pranckevičius.

Organizatorių nuotr./Lietuvos mokslininkai Prancūzijoje
Organizatorių nuotr./Lietuvos mokslininkai Prancūzijoje

Lietuvos sezono Prancūzijoje renginiais siekiama ne tik pristatyti pažangiausius tyrimus, bet ir skatinti abiejų šalių partnerystę bei bendradarbiavimą programos „Europos horizontas“ sveikatos srities bei ES misijos „Vėžys“ moksliniuose projektuose.

Lietuvos mokslininkai vizito metu lankėsi tarptautiniu mastu pripažintuose Pasteur, Curie ir Smegenų institutuose, Paryžiaus skaitmeninės sveikatos ekosistemos centre PariSanté Campus, Paryžiaus metropolio universitetinių ligoninių susivienijimo AP-HP klinikinių tyrimų ir inovacijų departamente. Vienas svarbiausių susitikimų – su didžiausio ir svarbiausio Prancūzijos nacionalinio mokslinių tyrimų centro (CNRS) atstovais.

Kaip kalbėjo LMT pirmininkas dr. Gintaras Valinčius, šis susitikimas – nuoseklios partnerystės su mokslinių tyrimų etalonu pasaulyje laikomu CNRS rezultatas: „Neabejoju, jog bendradarbiavimas su viena iš pasaulyje pirmaujančių mokslinių tyrimų institucijų atvers naujas galimybes ne tik Lietuvos, bet kitų šalių mokslininkams mūsų šalyje vykdyti inovatyvius mokslinius tyrimus gyvybės ir sveikatos mokslų srityje, o CNRS patirtis ir kompetencijos diegiant naujausias mokslinių tyrimų technologijas bei jas pritaikant praktikoje leis mums dar veiksmingiau siekti efektyvių rezultatų, ankstyvosios sunkių ligų diagnostikos ir gydymo srityse.“

CNRS Biologijos instituto Europos ir tarptautinių reikalų skyriaus vadovas dr. Emmanuel Brouillet taip pat sveikino aktyvų Prancūzijos ir Lietuvos mokslininkų bendradarbiavimą. „Abiejų šalių mokslininkai jau ne kartą aptarė aktualias gyvybės mokslų ir sveikatos tyrimų kryptis, tokias kaip onkologija ir neurologija. Strategiškai abiejų šalių partnerystė – svarbi ES bendrosios mokslinių tyrimų ir inovacijų programos „Europos Horizontas“ ir 2028 metais startuosiančios 10-osios ES bendrosios mokslinių tyrimų ir inovacijų programos kontekste. Tik dirbdami kartu mes galime įveikti globalius iššūkius, vienas svarbiausių, kuriam vis dar skiriama per mažai dėmesio – neurologija“, – neabejoja dr. E.Brouillet.

Lietuvos sezono Prancūzijoje renginius organizuoja LMT ir Lietuvos ambasada Prancūzijoje kartu su partnere – Prancūzijos aukštojo mokslo ir tyrimų ministerija. Sezono programą vienija idėja „Kitas tas pats“. Iki gruodžio 12 dienos daugiau kaip 80 Prancūzijos miestų vyks 200 kultūros, meno, mokslo ir ekonomikos renginių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas