Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 03 09 /19:21

Ligoninė: mirė pirmasis žmogus, kuriam buvo persodinta kiaulės širdis

Pirmasis žmogus, kuriam buvo persodinta genetiškai modifikuotos kiaulės širdis, mirė praėjus dviem mėnesiams po istorinės operacijos, trečiadienį pranešė persodinimą atlikusi ligoninė.

Ši transplantacija suteikė vilties, kad gyvūnų organų persodinimas žmonėms vieną dieną gali išspręsti transplantacijoms naudojamų žmogaus organų trūkumo problemą. Operaciją atlikusi komanda sako neprarandanti optimizmo, kad ateityje tokios operacijos bus sėkmingos.

57 metų pacientas Davidas Bennettas, kuriam sausio 7 dieną buvo atlikta širdies transplantacijos operacija, mirė kovo 8 dieną, sakoma Merilando universiteto medicinos sistemos pranešime.

„Jo būklė pradėjo blogėti prieš kelias dienas. Kai tapo aišku, kad jis neišgis, jam buvo taikoma paliatyvioji slauga. Paskutinėmis savo valandomis jis galėjo bendrauti su savo šeima“, – nurodoma jame.

Po operacijos kelias savaites transplantuotas organas veikė gerai ir recipiento organizmas nerodė jokių atmetimo ženklų, pridūrė ligoninė.

Netrukus po operacijos D.Bennettas leido laiką su savo šeima, dalyvavo fizioterapijos procedūrose, per televizorių žiūrėjo Supertaurės rungtynes, dažnai kalbėjo, kad nori sugrįžti namo ir pamatyti savo šunį.

„Jis buvo drąsus ir kilnus pacientas, ėjęs iki galo. Mes reiškiame savo nuoširdžią užuojautą jo šeimai“, – sakė operacijai vadovavęs kardiochirurgas Bartley Griffithas.

Į Merilando valstijos ligoninę D.Bennetas atvyko 2021 metų spalį. Jis nevaikščiojo ir buvo prijungtas prie dirbtinės kraujo apytakos ir plaučių vėdinimo aparato. Pacientas buvo pripažintas netinkamu gauti donoro širdį. Toks sprendimas dažnai priimamas, kai paciento bendra sveikatos būklė labai prasta.

Naujųjų metų išvakarėse Maisto ir vaistų administracija (FDA) suteikė išskirtinį leidimą šiai operacijai kaip paskutinę priemonę pacientui, pripažintam netinkamu gauti įprastą transplantą.

„Gavome neįkainojamų žinių pamatę, kad genetiškai modifikuota kiaulės širdis gali gerai funkcionuoti žmogaus organizme, jei imuninė sistema yra tinkamai slopinama“, – sakė vienas iš Merilando universiteto širdies ksenotransplantacijos programos įkūrėjų Muhammadas Mohiuddinas.

„Neprarandame optimizmo ir neatsisakome plano tęsti mūsų darbą atlikdami klinikinius bandymus ateityje“, – sakė jis.

JAV žiniasklaida taip pat atskleidė, kad D.Bennettas buvo teistas už tai, kad 1988 metais peiliu sužalojo vyrą. Pastarasis po užpuolimo buvo paralyžiuotas, iki mirties 2005 metais sėdėjo neįgaliojo vežimėlyje.

Tačiau medicinos etikos specialistai teigia, kad asmens teistumas neturėtų turėti įtakos jo gydymui ateityje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas