Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Liūdna statistika: Amazonėje miškai kertami sparčiausiai per 15 metų

Oficialūs duomenys rodo, kad Brazilijos Amazonės atogrąžų miškuose medžių kirtimas pasiekė aukščiausią lygį per 15 metų.
Medžių kirtimas Amazonės miškuose
Medžių kirtimas Amazonės miškuose / 123RF.com nuotr.

Kertami milžiniški plotai

Amazonė yra trijų milijonų augalų ir gyvūnų rūšių bei milijono čiabuvių namai. Ji yra gyvybiškai svarbi anglies dioksido saugykla, lėtinanti visuotinio atšilimo tempą.

Brazilija buvo viena iš daugelio valstybių, kurios per COP26 klimato kaitos aukščiausiojo lygio susitikimą pažadėjo iki 2030 m. sustabdyti miškų naikinimą.

Remiantis naujausiais duomenimis, 2020-2021 m. laikotarpiu iškirsta apie 13 235 kv. km miškų ploto – daugiausia nuo 2006 m.

Brazilijos kosmoso tyrimų agentūros (Inpe) ataskaitoje taip pat nustatyta, kad per metus miškų kirtimas padidėjo 22 proc., praneša BBC.

Praėjusiais metais „Greenpeace“ tyrimas atskleidė sąsajas tarp masinio miškų kirtimo regione ir Didžiosios Britanijos prekybos centruose bei restoranuose parduodamų maisto produktų.

123RF.com nuotr./Miškų kirtimas Amazonėje
123RF.com nuotr./Miškų kirtimas Amazonėje

Tyrimo metu nustatyta, kad „Tesco“, „Asda“, „Lidl“, „Nando's“ ir „McDonalds“ pardavinėjo iš Jungtinės Karalystės tiekėjo gautą gyvulių mėsą, kai patys gyvūliai buvo šeriami Amazonės škirstų miškų plotuose užauginta soja.

15min primena, kad anksčiau šiais metais įvairių universitetų mokslininkų ir ekspertų iš aplinkosaugos organizacijų, įskaitant „World Wildlife Fund“ (WWF) Brazilijos skyrių ir „Instituto Centro da Vida“ tyrimas nurodė, jog 94 proc. kirtimų Brazilijos Amazonėje yra neteisėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas