Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Liūdnoji statistika: gaisrai Brazilijoje pražudė apie 17 mln. gyvūnų

Brazilijos mokslininkai atliko tyrimą, kuriame apskaičiavo, jog per 2020 metus gaisrai Brazilijoje pražudė apie 17 mln. įvairių rūšių gyvūnų.
Nevyriausybinės organizacijos gamtosaugininkas gesina gaisrą Pantanalio regione.
Nevyriausybinės organizacijos gamtosaugininkas gesina gaisrą Pantanalio regione. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gruodžio 16d. „Scientific reports“ publikuotame tyrime juodu ant balto užrašyta liūdna statistika: sausio-lapkričio mėn. siautėję gaisrai sunaikino apie 30 proc. didžiausio pasaulyje pelkių regiono – Pantanalio.

Jų skaičiavimais, žuvo net 17 mln. stuburinių gyvūnų, įskaitant roplius, paukščius ir primatus.

Dr. Mariana Napolitano Ferreira, WWF Brazilijos mokslinė vadovė, paaiškino, kad tais metais buvo užregistruota 22 tūkst. atskirų gaisrų.

Pasak mokslininkų, šis naujas tyrimas pabrėžia, kad svarbu užkirsti kelią tokioms nelaimėms ateityje.

Apokaliptiniai gaisrai

Pasak daktaro Alexo Leeso, Mančesterio Metropoliteno universiteto ekologo, 2020 m. gaisrai buvo „apokaliptiniai“.

Jie labai skyrėsi nuo tų, kuriuos paprastai patiria šis regionas, ir nuo įprasto degimo ir atsigavimo ciklo, BBC aiškino A.Leesas.

Wikipedia/Pantanalio plotas Brazilijoje, Bolivijoje ir Paragvajuje
Wikipedia/Pantanalio plotas Brazilijoje, Bolivijoje ir Paragvajuje

„Šie gaisrai buvo neįprasti dėl savo masto ir aiškiai susiję su tuo metu [regione] tvyrojusia milžiniška sausra. Dėl jų biologinė įvairovė nespėja atsistatyti.“

Mokslininkams pavyko pasiekti Pantanalį – didžiausia pasaulyje pelkių ir šlapynių sritį esanti pietų Brazilijoje – per 48 valandas po gaisro. Atvykę jie apžiūrėjo kiekvieną rastą negyvą gyvūną.

Komandai pavyko nustatyti 300 rastų gyvūnų rūšis. Tuomet, remdamiesi ištirto ploto ekstrapoliacija, jie apskaičiavo, kiek gyvūnų iš viso žuvo.

Tyrimui vadovavo daktaras Walfrido Moraes Tomas, ekologas iš Brazilijoje esančio Embrapa Pantanal tyrimų instituto. Jis sakė BBC, kad jo ir jo komandos „nenustebino skaičiai“, atsižvelgiant į didžiulį geografinį nelaimės mastą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaisrai Pantanalio regione
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gaisrai Pantanalio regione

Brazilijoje, Paragvajuje ir Bolivijoje esančios pelkės yra viena iš biologiškai įvairiausių teritorijų pasaulyje. Šioje 140 000-160 000 kv. km teritorijoje gyvena tūkstančiai rūšių.

Klimato kaitos pasekmė

Mokslininkai pabrėžė, kad dažnesni gaisrai yra „viena iš labiausiai matomų žmogaus sukeltos klimato kaitos pasekmių“.

Tačiau, kad ir kokios niūrios būtų šio tyrimo išvados, šios nelaimės masto įvardijimas galėtų paskatinti pastangas kurti „tinkamas gaisrų valdymo strategijas ir politiką“ regione.

Kiti mokslininkai išreiškė susirūpinimą dėl šiame tyrime pateiktų skaičiavimų tikslumo. Ekstrapoliuojant kelis šimtus kūnų, kuriuos komanda suskaičiavo, į bendrą žuvusių gyvūnų skaičių, yra didelė paklaida.

„Jie ekstrapoliuoja didžiausios pasaulyje pelkės plotą, todėl [skaičiavimai] yra šiek tiek primityvūs“, – aiškino daktaras A.Leesas.

„Tačiau manęs nenustebintų, jei tai būtų tik apytikslis skaičius – jų gali būti ir daugiau. Ten gyvens šimtai milijonų gyvūnų.“

15min primena, kad per pastaruosius du dešimtmečius Amazonės atogrąžų miškuose dėl miškų kirtimo ir gaisrų buvo pažeisti tūkstančių augalų ir gyvūnų rūšių arealai, įskaitant iki 85 proc. nykstančių regiono rūšių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas