Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 07

Kuriuos produktus dar galima valgyti, net jei galiojimo data – pasibaigusi?

Kasdien pasaulyje be reikalo išmetami šimtai kilogramų maisto – vien dėl to, nes jų galiojimo data yra pasibaigusi arba arti pabaigos. 15min pasidomėjo, kada ir kokį maistą rekomenduotina išmesti bei kuo skiriasi „Geriausia iki“ ir „Tinka vartoti iki“ terminai.
Išmetamas maistas
Išmetamas maistas / 123RF.com nuotr.

Jungtinių Tautų (JT) Aplinkos programos maisto švaistymo indeksas atskleidė, kad kasmet išmetama daugiau kaip 900 mln. tonų maisto, o apie 60 proc. išmetamų produktų susidaro namų ūkiuose.

Anksčiau buvo manoma, kad ši problema būdinga tik turtingesnėms šalims, nes vartotojai perka daugiau, nei gali suvalgyti, tačiau paskutiniai tyrimai atskleidė, kad problema kyla iš visuomenės informavimo spragų apie maisto galiojimo terminus.

Didžiausias Didžiosios Britanijos tarptautinis mažmenininkas „Marks&Spencer“ atliko bandymą ir panaikino „Geriausia iki“ datas ant daugiau nei 300 vaisių ir daržovių produktų. Vėliau šiuo pavyzdžiu pasekė ir kitas JK prekybos centrų prekės ženklas „Waitrose“. Toks sprendimas priimtas siekiant sumažinti maisto švaistymą, praneša „Bloomberg“.

123RF.com nuotr./Produktų galiojimas
123RF.com nuotr./Produktų galiojimas

Dalis šių maisto produktų – vaisiai ir daržovės. Tikimasi, kad žmonės patys nuspręs, kada jie nebetinkami vartojimui.

Didžiųjų prekybos centrų pavyzdžiu tapo „Tesco“, 2018 m. panaikinusi galiojimo datas ant daugiau nei 100 šviežių maisto produktų.

Kasmet Jungtinės Karalystės namų ūkiai išmeta 4,5 mln. tonų tinkamų vartoti maisto produktų, o tai reiškia, kad visa energija ir ištekliai, naudojami maisto gamybai, eikvojami veltui.

Organizacijos „Waste & Resources Action Programme“ (Wrap) atlikta analizė parodė, kad pašalinus datas nuo šviežių vaisių ir daržovių, iš šiukšliadėžių būtų galima išgelbėti septynis milijonus pirkinių krepšelių maisto.

Maisto tinkamumą vartojimui dažniausiai siejame su ant jo užrašytais „Geriausia iki“ ir „Tinka vartoti iki“ terminais. Tačiau tam, kad suprastumėte, kada maistą išmesti, o kada – ne, reikia žinoti, kuo šie du terminai skiriasi.

„Geriausia iki..“

Kaip 15min pasakojo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT), terminas „Geriausias iki“ yra siejamas su maisto kokybe – maistas išliks saugus valgyti ir po nurodytos datos, tačiau gali būti nebe toks kokybiškas.

„Pavyzdžiui, jo skonis ar tekstūra gali būti nebe tokie geri. Taip ženklinama arbata, sausainiai, kruopos ir pan. Vartojant produktus namų sąlygomis reikėtų atkreipti dėmesį, ar produktas nepažeistas, skardinės nesukiužusios, ar nėra pelėsio“, – komentavo VMVT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas