Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mechaninės klaviatūros nebūtinai turi būti brangios – trijų „Patriot“ modelių apžvalga

Atsimenate laikus, kai mechaninės klaviatūros kainuodavo nuo 100 €? Laikai keičiasi – šiandien įrodysime, kad padorią mechaninę klaviatūrą galima nusipirkti ir už dviženklę pinigų sumą.
 „Patriot“ klaviatūra
„Patriot“ klaviatūra / N.Davalgos nuotr.

„Patriot Viper“ pelės mano dėmesį patraukė dėl gero kainos ir kokybės santykio. Pagaminti nebrangius graužikus jiems sekėsi puikiai, metas pažiūrėti, ko yra vertos jų klaviatūros. Išmėginsime visus modelius – pigiausią „Viper V730“, flagmaną „Viper V770“ bei tarp jų įsitaisiusią „Viper V765“.

Visose klaviatūrose aptikome „Kailh“ perjungiklius, kurie prasčiau vertinami nei vokiški „Cherry MX“, laimei „Kailh“ laikomi vienais geriausių Kinijoje sukurtų mygtukų. Kiti gamintojai dažnai tik brangiausiose klaviatūrose siūlo aliumininius korpusus, o pigesnes palieka su plastikiniais analogais. „Patriot“ tikrai maloniai nustebino – visas jų klaviatūras puošia aliuminis. Jas vienija ir panašus dydis – kompanija nesiūlo sumažintų versijų, neturinčių skaičių bloko.

N.Davalgos nuotr./„Patriot“ mėgsta RGB apšvietimą turinčius produktus
N.Davalgos nuotr./„Patriot“ mėgsta RGB apšvietimą turinčius produktus

Kaip matote, visos šios kompanijos klaviatūros turi nemažai bendrų bruožų. Belieka atrasti, kuo viena klaviatūra skiriasi nuo kitos, suprasti kuris modelis yra tinkamiausias kiekvienam pirkėjui ir galiausiai išsiaiškinti, ar „Patriot“ klaviatūros yra vertos žaidėjų dėmesio.

„Patriot Viper V730“

60 eurų kainuojanti „Viper V730“ mechaninė klaviatūra skirta tiems, kas iki šiol naudojo membranines klaviatūras, bet nusprendė palypėti laipteliu aukščiau.

Iš priekio klaviatūra žiūrisi dailiai,bet su galinės dalies dizainu buvo persistengta. Klaviatūros nugarėlė atrodo kaip „Alienware“ nešiojamojo kompiuterio fragmentas ar kosminio laivo dalis. Nors priekinę klaviatūros dalį ir puošia aliuminis, tačiau likusi klaviatūros dalis yra surinkta iš plastiko.

N.Davalgos nuotr./Erdvėlaivį primenantys dizaino sprendimai?
N.Davalgos nuotr./Erdvėlaivį primenantys dizaino sprendimai?

Gan netikėtas niuansas – atrama riešui, kuri pigiausiuose modeliuose dažniausiai neegzistuoja. Tai, kad ši riešo atrama yra nenuimama yra gan keistokas sprendimas, tačiau didelių problemų neturėtų kilti – svarbiausia, kad ji iš viso yra.

Didžiausias maigyklės trūkumas 2021-aisiais yra skleidžia tik raudonos spalvos šviesą. Toks sprendimas visiškai suprantamas, kai kalbame apie biudžetinę mechaninę klaviatūrą – RGB klaviatūros priklauso kitai kainų kategorijai. Tikrai nesu tas žmogus, kuriam RGB apšvietimas yra privalomas dalykas, tačiau tenka pripažinti, kad jis jau seniai tapo kiekvienos aukštos klasės klaviatūros dalimi.

Kitas taupumo sumetimais priimtas sprendimas – su funkcijų mygtukais sujungtas medijų valdymas. Niekada nebuvau tokių sprendimų fanas, bet perkant nebrangią mechaninę klaviatūrą su nepatogiu garso reguliavimu teks susitaikyti, nes taip elgiasi beveik visi gamintojai.

N.Davalgos nuotr./„Kailh Brown“ mygtukai yra vienintelis galimas pasirinkimas šioje klaviatūroje
N.Davalgos nuotr./„Kailh Brown“ mygtukai yra vienintelis galimas pasirinkimas šioje klaviatūroje

Labai prastai atrodo „Num Lock“, „Caps Lock“ ir „Scroll Lock“ indikatoriai. Jie šviečia kelis kartus ryškiau, nei patys klaviatūros mygtukai, o oranžinė spalva visiškai nedera prie raudono klaviatūros apšvietimo.

Gaila, kad klaviatūra galima tik su „Kailh Brown“ mechaniniais perjungikliais. Jeigu norite kitokių mygtukų, teks rinktis brangesnį „Patriot“ modelį, arba žvalgytis į kito gamintojo produktus.

N.Davalgos nuotr./Labai keista matyti tokį palyginimą ant klaviatūros, turinčius tik vieno tipo mygtukus
N.Davalgos nuotr./Labai keista matyti tokį palyginimą ant klaviatūros, turinčius tik vieno tipo mygtukus

„Patriot Viper V765“

Pažvelgus į raudoną „Patriot Viper V730“ apšvietimą galima suprasti, kad tai yra biudžetinė klaviatūra. Jeigu visad nenorite matyti priminimo, kad taupėte pirkdami savo įrangą, teks žvalgytis bent į „Viper V765“.

N.Davalgos nuotr./„Patriot Viper V765“ atrodo dailiai
N.Davalgos nuotr./„Patriot Viper V765“ atrodo dailiai

Skirtingai nei „Viper V730“, ji neturi kvailai atrodančių plastmasinių dekoracijų, tad yra solidesnė ir labiau išbaigta. Iš „Patriot“ klaviatūrų, „Viper V765“ yra vienintelė, kurios dizainą laikyčiau stipriąja puse.

„Patriot Viper V765“ klaviatūroje riešo atrama yra nuimama. Tačiau pats geriausias dalykas apie ją – minkšta, rankai maloni ir kokybiška guma.

N.Davalgos nuotr./Tai yra viena geriausių bandytų atramų
N.Davalgos nuotr./Tai yra viena geriausių bandytų atramų

Įjungtus klaviatūrą mus pasitinka daugiaspalvis RGB apšvietimas. Beje, šviečia ne tik mygtukai, bet ir klaviatūros šonuose esančios juostos. Tai malonus papildomas efektas, kuris nėra būtinas, tačiau leidžia „Viper V765“ būti panašiai į aukščiausios klasės klaviatūras, kainuojančias po 200 eurų.

Išskirtinė „Patriot Viper V765“ klaviatūros savybė – IP56 apsaugos nuo vandens ir dulkių sertifikatas. Tai reiškia, kad šią klaviatūrą galime nebijoti užlieti kava ar gaiviuoju gėrimu – ji turi apsaugą nuo skysčio iki tol, kol yra panardinama į vandenį.

N.Davalgos nuotr./Šviečiantys klaviatūros šonai tiesiog verčia ją atrodyti gerai
N.Davalgos nuotr./Šviečiantys klaviatūros šonai tiesiog verčia ją atrodyti gerai

Atsparumą vandeniui sukuria „Kailh Box“ serijos mygtukai. Šalia to, jie turėtų pasižymėti sumažintu klibėjimu, pagerintu veikimu, kai nepataikoma paspausti į mygtuko centrą. Tiesa, šie privalumai juntami labai mažai.

„Viper V765“ yra vienintelė „Patriot“ klaviatūra, kurioje yra galimas skirtingų mygtukų pasirinkimas. Mums siūlomi „Kailh Box Red“ tylūs raudonos spalvos perjungikliai ir balti„Kailh Box White“, kurie veikia kaip mėlyni mygtukai – aiškiai jaučiant paspaudimą tiek savo pirštu, tiek savo ausimis. Pirmą kartą paspaudus klaviatūrą ir išgirdus garsų takštelėjimą iš karto supratome, kad atkeliavo versija su baltaisiais klavišais.

N.Davalgos nuotr./ Mygtukai yra balti, bet veikia kaip mėlynojo tipo perjungikliai
N.Davalgos nuotr./ Mygtukai yra balti, bet veikia kaip mėlynojo tipo perjungikliai

„Patriot Viper V770“

„Viper V770“ yra brangiausia „Patriot“ siūloma klaviatūra. Neskaitant to, kad ji naudoja „Kailh“ mechaninius perjungiklius, kurie yra pigesni, nei „Cherry MX“, galime teigti, kad klaviatūra turi daug aukščiausiai klasei būdingų funkcijų ir netgi kelis unikalius sprendimus.

„Patriot“ nepersistengė su pigesniųjų klaviatūrų mechaninių klavišų asortimentu, lygiai tokie pat tingūs jie buvo ir su flagmanu „Viper V770“. Čia galimi tik „Kailh Red“ perjungikliai, kompanija mums nesiūlo kito varianto.

N.Davalgos nuotr./Raudonieji klavišai yra mano mėgstamiausi, bet tai vienintelis pasirinkimas
N.Davalgos nuotr./Raudonieji klavišai yra mano mėgstamiausi, bet tai vienintelis pasirinkimas

„Patriot Viper V770“ turi daug nereikalingų detalių, jos dizainas nėra „švarus“. Nors ir išvaizda šiek tiek verčia nusikelti į 2010-uosius, kompiuterijoje šis laikmetis man kelia pozityvią nostalgiją, tačiau nuolatiniam naudojimui norėčiau moderniau atrodančio produkto.

N.Davalgos nuotr./„Patriot Viper V770“ dizainui trūksta minimalistiškumo
N.Davalgos nuotr./„Patriot Viper V770“ dizainui trūksta minimalistiškumo

Daugiaspalvius RGB apšvietimo efektus turi ir riešo atrama. Tai sukuria išskirtinį efektą, tačiau funkcija nebuvo iki galo išbaigta. Magnetinė jungtis tarp klaviatūros ir atramos nėra labai stipri, todėl intensyviau naudojant įrenginį atrama gali pabėgti nuo klaviatūros.

Labiausiai mane pradžiuginęs dalykas yra medijos funkcijų valdymas. Garsumas valdomas kokybišku ratuku, o likusios komandos perduodamos labai maloniai veikiančiomis svirtelėmis. Ne dažnai sustabdyti muzikai ar perjungti kitą kūrinį naudoju klaviatūros komandas, bet ši klaviatūra mane tiesiog verčia tai daryti.

N.Davalgos nuotr./Labiausiai mane pradžiuginęs dalykas yra medijos funkcijų valdymas
N.Davalgos nuotr./Labiausiai mane pradžiuginęs dalykas yra medijos funkcijų valdymas

Telefono laikiklio reikalingumu esu linkęs dvejoti. Nesu iš tų žmonių, kuriam būtų tai aktualu, tikėtina, jog dauguma kitų vartotojų šia savybe irgi nepasinaudos. Taip pat ši klaviatūra turi penkis papildomus mygtukus. Juos galima susiprogramuoti kiekvienam pagal savo poreikius.

Ir čia „Viper V770“ papildomos funkcijos nesibaigia. Klaviatūra siūlo papildomą 3,5 mm išėjimą ausinėms ir į klaviatūros šoną perkeltą USB jungtį. Dažnu atveju įrenginius patogiau prijungti prie klaviatūros, nei prie toliau stovinčios kompiuterio dėžės.

N.Davalgos nuotr./Išskirtinai sunkus ir didelis telefonas - ne problema laikikliui
N.Davalgos nuotr./Išskirtinai sunkus ir didelis telefonas - ne problema laikikliui

Išvados

Man patiko, kad „Patriot“ klaviatūros siūlo kokybiškas korpuso medžiagas ir aukštą surinkimo kokybę, nepaisant ar tai pigiausias, ar pats brangiausias produktas. Tuo tarpu labiausiai nuviliantis dalykas – „Viper V730“, „Viper V770“ yra galimos tik su vienos rūšies mechaniniais perjungikliais, o „Viper V765“ galimi du pasirinkimo variantai irgi stebina ne iš maloniosios pusės.

Kalbant apie mechaninius perjungiklius, galiu pasakyti, kad visose šiose klaviatūrose naudoti „Kailh“ gaminiai yra verti dėmesio taupantiems. Jie nėra tokie geri kaip „Cherry MX“, tačiau jeigu pastarųjų nesate bandę, net nesijausite kažką praradę.

„Viper V730“ yra paprasčiausia mechaninė „Patriot “ žaidimų klaviatūra. Šiuo metu ji kainuoja tikrai nedaug – apie 60 eurų. Dailus aliuminis korpusas ir jo suteikiamas stabilumas, riešų atrama padaro šią klaviatūra geresne nei panašiai kainuojančios plastmasinės konkurentės. Stambiausi trūkumai – medijos valdymo mygtukai sujungti su funkcijų mygtukais ir nieko nebestebinantis vienspalvis apšvietimas. Jeigu Jūsų biudžetas neleidžia papildomų funkcijų, o mėgstamiausi perjungikliai yra rudi, tada „Patriot Viper V730“ yra tinkamas variantas.

„Patriot Viper V765“ yra klaviatūra, turinti turtingą papildomų savybių sarašą. Pasaulyje egzistuoja daug kitų gerų klaviatūrų. Bet tikrai yra labai mažai panašiu funkcionalumu pasižyminčių „maigyklių“, kurios kainuoja dviženklę sumą. „Patriot Viper V765“ kaina siekia vos 80 eurų ir tai ją paverčia labai patraukliu pasirinkimu geriausio kainos bei kokybės santykio ieškantiems pirkėjams.

N.Davalgos nuotr./ Mėgstantiems stebinti RGB efektais, „Patriot“ tikrai turi ką pasiūlyti
N.Davalgos nuotr./ Mėgstantiems stebinti RGB efektais, „Patriot“ tikrai turi ką pasiūlyti

„Patriot Viper V770“ kainuoja beveik 100 eurų. Šioje kainų kategorijoje konkurencija jau yra aštresnė, nes atsiranda pigiausios klaviatūros su „Cherry MX“ perjungikliais, taip pat galima žvalgytis į pigiausius pačių geidžiamiausių prekinių ženklų gaminius.

Ji turi papildomus programuojamus mygtukus, šviečiančią riešų atramą, patogų medija funkcijų valdymą bei įvairius smulkius privalumus, tuo tarpu „Viper V765“ lenkia brangesniąją klaviatūra apšviečiamais šonais, ypač patogia riešų atrama, apsauga nuo dulkių ir užliejimo bei modernesniu dizainu. Abu modeliai man teikia panašų kiekį džiaugsmo, todėl papildomų 20 eurų „Viper V770“ klaviatūrai neskirčiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas