Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mikrobangų krosnelėje kaitinant „saugius“ daugkartinius indus išsiskiria milijardai plastiko dalelių

Naujas tyrimas atskleidė, kad iš plastikinių indų į juose laikomą maistą gali patekti milijardai nanometrinio dydžio dalelių, kai jie yra kaitinami mikrobangų krosnelėje, rašo „Science Alert“.
Maisto dėžutės
Maisto dėžutės / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Indai Plastikas

Nebraskos-Linkolno universiteto (JAV) mokslininkų grupė atliko eksperimentus su kūdikių maisto indeliais, pagamintais iš polipropileno ir polietileno, kuriuos JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) reguliavimo institucijos patvirtino kaip saugius naudoti.

Tris minutes kaitinus 1000 vatų mikrobangų krosnelėje, į indelius įdėtuose įvairiuose skysčiuose buvo rasta mikroplastiko (ne mažesnio kaip 1/1000 milimetro skersmens) ir nanoplastiko (dar mažesnio).

Dalelių skaičius skyrėsi, tačiau tyrėjai apskaičiavo, kad per tas tris mikrobangų krosnelės kaitinimo minutes galėjo išsiskirti 4,22 mln. mikroplastiko ir 2,11 mlrd. nanoplastiko dalelių iš vieno kvadratinio centimetro plastiko.

"Kai valgome tam tikrus maisto produktus, paprastai esame informuoti arba žinome apie jų kaloringumą, cukraus kiekį, kitas maistines medžiagas", - sakė Nebraskos-Linkolno universiteto statybos ir aplinkosaugos inžinierius Kazi Albabas Huseinas, - "Manau, kad ne mažiau svarbu žinoti, kiek plastiko dalelių yra mūsų maiste."

Tyrėjai atskleidė, kad mikrobangų krosnelėje kaitinant vandenį ar pieno produktus polipropileno ar polietileno gaminių viduje, tikėtina, gaunama didžiausia santykinė plastiko koncentracija. Dalelės taip pat išsiskyrė, kai maistas ir gėrimai buvo šaldomi ir laikomi kambario temperatūroje, tačiau jų skaičius buvo gerokai mažesnis.

Kol kas neaišku, ką šios mikroskopinės plastiko dalelės daro mums. Tyrimai parodė, kad jos potencialiai gali būti kenksmingos žarnynui ir svarbiausiems biologiniams procesams.

Mokslininkų išaugintos embrioninės inkstų ląstelės, kurias kelias dienas veikė plastiko dalelės, žuvo. Nors tai nereiškia, kad mūsų inkstai būtinai būtų tiesiogiai veikiami tokios koncentracijos medžiagų, tačiau tai leidžia suprasti, koks gali būti šių mikroplastiko ir nanoplastiko toksiškumas, ypač besivystančiuose organizmuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas