Nebraskos-Linkolno universiteto (JAV) mokslininkų grupė atliko eksperimentus su kūdikių maisto indeliais, pagamintais iš polipropileno ir polietileno, kuriuos JAV Maisto ir vaistų administracijos (FDA) reguliavimo institucijos patvirtino kaip saugius naudoti.
Tris minutes kaitinus 1000 vatų mikrobangų krosnelėje, į indelius įdėtuose įvairiuose skysčiuose buvo rasta mikroplastiko (ne mažesnio kaip 1/1000 milimetro skersmens) ir nanoplastiko (dar mažesnio).
Dalelių skaičius skyrėsi, tačiau tyrėjai apskaičiavo, kad per tas tris mikrobangų krosnelės kaitinimo minutes galėjo išsiskirti 4,22 mln. mikroplastiko ir 2,11 mlrd. nanoplastiko dalelių iš vieno kvadratinio centimetro plastiko.
"Kai valgome tam tikrus maisto produktus, paprastai esame informuoti arba žinome apie jų kaloringumą, cukraus kiekį, kitas maistines medžiagas", - sakė Nebraskos-Linkolno universiteto statybos ir aplinkosaugos inžinierius Kazi Albabas Huseinas, - "Manau, kad ne mažiau svarbu žinoti, kiek plastiko dalelių yra mūsų maiste."
Tyrėjai atskleidė, kad mikrobangų krosnelėje kaitinant vandenį ar pieno produktus polipropileno ar polietileno gaminių viduje, tikėtina, gaunama didžiausia santykinė plastiko koncentracija. Dalelės taip pat išsiskyrė, kai maistas ir gėrimai buvo šaldomi ir laikomi kambario temperatūroje, tačiau jų skaičius buvo gerokai mažesnis.
Kol kas neaišku, ką šios mikroskopinės plastiko dalelės daro mums. Tyrimai parodė, kad jos potencialiai gali būti kenksmingos žarnynui ir svarbiausiems biologiniams procesams.
Mokslininkų išaugintos embrioninės inkstų ląstelės, kurias kelias dienas veikė plastiko dalelės, žuvo. Nors tai nereiškia, kad mūsų inkstai būtinai būtų tiesiogiai veikiami tokios koncentracijos medžiagų, tačiau tai leidžia suprasti, koks gali būti šių mikroplastiko ir nanoplastiko toksiškumas, ypač besivystančiuose organizmuose.