Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 02 26

Mokslas apie grybus: ar iš tiesų gali paversti žmones zombiais ir sukelti naują pandemiją?

COVID-19 iškėlė diskusijas apie tai, kaip gali atrodyti kita pandemija. Nors apokaliptinės tematikos filmų ir knygų netrūksta, dėl pandemijų juose kaltinami virusai. Pagal populiarų kompiuterinį žaidimą „The Last of Us“ (liet. „Paskutiniai iš mūsų“) pastatytas serialas parodo kitokią alternatyvią realybę, kurioje žmones zombiais paverčia grybai. Tačiau ar toks ateities scenarijus iš tiesų įmanomas?
Gytis Dudas
Gytis Dudas / VU ir 123RF nuotr.

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsakys į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Internautų širdis pavergęs serialas piešia niūrų vaizdą: Žemėje įsivyravo grybų apokalipsė, dėl kurios žmonės virsta vaikščiojančiais zombiais, o sukurti vakcinos nepavyko net per 20 metų. Parazitiniai grybai po pasaulį išplito akimirksniu per maistą, užkrėtė žmonių protus ir pasisavino kūnus kaip naujuosius „namus“. Tarp nuniokotų miestų, pavienių karantino zonų ir dykviečių galima rasti tik nedideles grupeles išgyvenusiųjų.

Tokio tipo grybai nėra išgalvoti – jau dabar parazitiniai grybai puola tokias gyvūnų rūšis, kurios nesugeba palaikyti pastovios ir aukštos kūno temperatūros. Seriale aiškinama, kad dėl klimato kaitos sukelto globalinio atšilimo parazitinė grybų rūšis – kordicepsai – mutavo ir prisitaikė prie aukštesnės temperatūros, kuri būdinga žmogaus organizmui.

„Scanpix“/ Image supplied by Capital Pictures/„The Last of Us“
„Scanpix“/ Image supplied by Capital Pictures/„The Last of Us“

„Nors tokie įmantrūs parazitiniai grybai nėra aprašyti žmonėse, kai kurie stuburiniai gyvūnai išgyvena kažką panašaus į grybų sukeltas pandemijas“, – teigė Gyvybės mokslų centro (VU GMC) mokslininkas, virusų tyrinėtojas dr. Gytis Dudas.

15min ekspertas papasakojo, kuo pavojingi parazitiniai grybai, taip pat ar tikrai vertėtų baimintis ne virusų, o grybų sukeltos apokalipsės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas