Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 18

Mokslas apie mėsos alternatyvas: ar ateityje vietoje mėsos valgysime vabzdžius?

Pastarieji dešimtmečiai planetai atneša vis daugiau iššūkių. Karštėjantis klimatas ne tik kuria nepalankias sąlygas žemdirbystei, bet ir mažina gėlo vandens atsargas. Ieškodami tvarių sprendimų, mokslininkai atsigręžė į vieną populiariausių maisto produktų – mėsą. Kaip įprastos mėsos alternatyvos svarstomi tiek 3D spausdintuvu sukurti kepsniai, tiek traškūs užkandžiai iš svirplių ar net lervų.
Aelita Zabulionė
Aelita Zabulionė / Asmeninio archyvo ir 123RF nuotr.

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsakys į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Pastaruoju metu galima pastebėti, kad diskusija apie tokius mėsos pakaitalus, kaip vabzdžiai ir 3D spausdintuvu sukurta mėsa, įgavo pagreitį.

Anot Kauno technologijos universiteto Maisto instituto mokslininkės Aelitos Zabulionės, tendencijos rodo, kad raudonos mėsos vartojimas ateityje iš tiesų turėtų sumažėti.

A.Zabulionės nuotr./KTU tyrimuose naudotos Juodosios plokščiamusės lervos (džiovintos), buvo užaugintos Lietuvoje ir leidžiamos naudoti žmonių maistui.
A.Zabulionės nuotr./KTU tyrimuose naudotos Juodosios plokščiamusės lervos (džiovintos), buvo užaugintos Lietuvoje ir leidžiamos naudoti žmonių maistui.

„Pakeisti tradicijas ir įpročius nėra lengva, todėl įvairiausios atsirandančios alternatyvos retai būna išskirtinės, veikiau kaip įmanoma įtikinamiau atkartoja įprastą, mimikuojamą produktą“, – pasakojo mokslininkė.

Ieškant įprasto maisto alternatyvų, kurioms sukurti reikėtų mažiau sąnaudų, iš tiesų apsvarstomas ne vienas variantas.

15min A.Zabulionė atskleidė, ar galime greitu metu tikėtis mėsos pakaitalų revoliucijos, kokiais atvejais vabzdžių mėsa nerekomenduojama ir ar iš tiesų ji yra pavojinga.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas