Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 11

Mokslas apie smegenų implantus: ar ši technologija gali valdyti žmogų ir kada paplis pasaulyje?

Smegenų implantų (arba tiesiog lustų) integracija į žmogaus kūną aptariama jau kurį laiką. Šią temą supa daugybė konspiracijų, pavyzdžiui – kad prie smegenų pritvirtintais implantais siekiama kontroliuoti žmoniją. Tačiau kaip iš tikrųjų veikia ši technologija ir kokių realistinių jos panaudojimo būdų galima įžvelgti?
Vytautas Bučinskas
Vytautas Bučinskas / 123rf/15min koliažas

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsakys į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Ryškiausia paskutinio meto tema – Elono Musko bendrovės „Neuralink“ kuriami smegenų implantai. Teigiama, kad bendrovės projektas leidžia tūkstančius elektrodų patalpinti žmogaus smegenų paviršiuje, o tai gali suteikti žmogaus smegenims galimybę tiesiogiai bendrauti su kompiuteriais ir netgi atkurti aklumą.

Nors „Neuralink“ veikia jau ne vienus metus, didžiausią atgarsį sukėlė leidimas atlikti klinikinius tyrimus su žmonėmis.

Kaip 15min pasakojo Vilniaus Gedimino technikos universiteto Mechatronikos, robotikos ir skaitmeninės gamybos katedros vedėjas Vytautas Bučinskas, implantai iš tiesų nėra visiškai naujas išradimas, tačiau pastaruoju metu jų technologinė pusė stipriai pasistūmėjo į priekį.

123RF.com nuotr./Smegenų implantas
123RF.com nuotr./Smegenų implantas

„Idėja gali būti sena, bet technologinė idėja – visai nauja“, – pasakojo V.Bučinskas.

15min profesorius atskleidė, ar realistiški yra E.Musko smegenų implanto planai ir ar ši technologija gali užvaldyti smegenis ir priversti žmogų elgtis prieš savo valią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas