Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 27

Mokslas apie uodus: kodėl vieni žmonės uodams skanesni ir ar dėl klimato kaitos sulauksime naujų ligų?

Prasidėjus šiltajam sezonui smagiausia laisvalaikio pramoga – kelionės prie ežero. Tačiau vasarišką idilę lengvai gali sutrikdyti įkyrus zirzimas fone, kurį vainikuoja paraudęs įkandimas. Po uodų atakos nuotaika labiau subjurti gali tik pamačius, jog šalia esantis draugas mėgaujasi saulės voniomis ir neturi nė vieno uodo įkandimo. Tad 15min pasidomėjo, ką apie uodus yra atskleidęs mokslas.
Rasa Bernotienė
Rasa Bernotienė / 123RF ir asmeninio archyvo nuotr.

15min tęsia straipsnių ciklą „Mokslas apie...“, kuriame mokslininkai atsakys į svarbius ir aktualius klausimus įvairiomis temomis – nuo sveikatos iki kosmoso.

Nors uodai gali atrodyti atstumiantys ir erzinantys, mokslininkus šie vabzdžiai domina ne ką mažiau nei kiti gyvūnai.

Uodų tyrimai itin svarbūs, kai kalbama apie žmonių sveikatą. Tam, kad suvaldytų tokių pavojingų infekcinių ligų, kaip maliarija ar ziko virusas, plitimą, mokslininkai į laisvę leidžia genetiškai modifikuotus uodus ir svarsto keisčiausias idėjas, pavyzdžiui, maitinti šiuos vabzdžius cukrumi.

Anot Rasos Bernotienės, Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Zoologijos katedros docentės, dėl klimato kaitos į Lietuvą gali atslinkti invazinės uodų rūšys bei mums neįprastos ligos.

„Didelis faktorius yra karštos vasaros ir pakankamai aukšta temperatūra kad parazitas galėtų uode baigti savo vystymosi ciklą“, – teigė R.Bernotienė.

Mokslininkė 15min papasakojo, kodėl vienus žmones uodai kanda dažniau nei kitus, kokių kvapų šie vabzdžiai nemėgsta ir kokią įtaką uodų gyvavimui turi besikeičiančios klimato sąlygos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas