Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 06

Mokslas ilgai klydo – štai kaip iš tiesų veikia alkoholis

Ne vieną dešimtmetį moksliniai tyrimai parodydavo, kad saikingas alkoholio vartojimas daugelio žmonių sveikatai suteikia didesnės naudos nei visiška abstinencija ir net gali padėti prailginti gyvenimo trukmę.
Priklausomybė
Priklausomybė / 123RF.com nuotr.

Tačiau nauja daugiau nei per 40 metų atliktų tyrimų analizė pateikia išvadą, kad daugelis tų tyrimų buvo klaidingi ir kad iš tiesų yra priešingai.

Peržiūrėjus tyrimų duomenis nustatyta, kad rizika anksti numirti moterims labai padidėja, jeigu jos kasdien suvartoja 25 gramus alkoholio – tai yra mažiau nei du standartiniai kokteiliai, kuriuose yra 44 mililitrai distiliuoto spirito, arba dvi 150 mililitrų talpos taurės vyno.

Ankstyvos mirties rizika vyrams žymiai išauga, kai per dieną suvartojama 45 gramai alkoholio – šiek tiek daugiau nei trys gėrimai.

Naujoji ataskaita, kurią rengiant buvo išanalizuota daugiau nei 100 tyrimų, kuriuose dalyvavo beveik 5 milijonai suaugusiųjų, buvo skirta ne alkoholio vartojimo rekomendacijoms parengti, o metodinėms problemoms, kurios trukdydavo daugeliui senesnių tyrimų, ištaisyti.

Tuose tyrimuose būdavo nustatoma, kad saikingai geriantiems žmonėms yra mažesnė tikimybė per anksti mirti dėl įvairių priežasčių, įskaitant ir nesusijusias su alkoholio vartojimu.

Dauguma šių tyrimų buvo stebėjimo tyrimai, tai yra jais galima nustatyti ryšius ar sąsajas, tačiau jie gali būti klaidinantys ir neįrodo priežasties ir pasekmės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas