Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Moksliniai tyrimai brangiausioje pasaulio laboratorijoje: kaip ir kodėl?

Tikriausiai kiekvienam yra tekę skaityti apie vieną didžiausių visų laikų technologinių ir mokslinių projektų - Tarptautinę kosminę stotį (TKS). Šią didingą laboratoriją galima pamatyti ir savo akimis Lietuvos danguje. TKS yra trečias ryškiausias objektas danguje po Saulės ir Mėnulio, tad ją pamatyti nėra sunku. Geriausiai TKS matoma anksti ryte ar vėlai vakare, kuomet nuo stoties atsispindi Saulės spinduliai.
Vaizdas iš tarptautinės kosminės stoties
Vaizdas iš tarptautinės kosminės stoties / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kosminėje stotyje atliekami tyrimai apima daugybę įdomių sričių: nuo fundamentinės fizikos iki žmogaus fiziologijos, nuo naujų lydinių iki augalų šaknų. Viena iš sričių – organizmų gebėjimas išgyventi ekstremalioje aplinkoje. Išėjimų į atvirą kosmosą metu, astronautai kartais paima tepinėlių mėginius nuo įvairių TKS išorės paviršių. Ant jų randama bakterijų. Paimti mėginiai nuodugniems tyrimams siunčiami į Žemę. Tuo tarpu, iš Žemės atsiunčiami kiti tiriamieji. Pavyzdžiui, patinka jiems tai ar ne, bet astronautai gauna paketus su tūkstančiais kirmėlių. Tiriant kirmėles ir kitus organizmus tikimasi sukurti būdus, kurie padėtų išlaikyti stiprius raumenis ilgų kosminių kelionių metu, pavyzdžiui, skrendant į Marsą.

VIDEO: Mokslo sriuba: tyrimai Tarptautinėje kosminėje stotyje

Tarptautinės kosminės stoties surinkimo ir eksploatacijos išlaidos siekia apie 100 milijardų eurų. Tačiau ši suma yra padalinta tarp visų dalyvių. Europos dalis yra 8 milijardai, kuriuos skiria 10 projekte dalyvaujančių valstybių. Skaičiuojama, kad kiekvienam europiečiui tai būtų maždaug po 1 eurą kasmet. Mažiau nei vienas puodelis arbatos kavinėje. Šis vienas euras leidžia vykdyti pasaulinio lygio tyrimus Žemės orbitoje jau daugiau nei 15 metų.

Laida „Mokslo sriuba“ – tai ne pelno siekianti jaunų žmonių iniciatyva, kuriama bendradarbiaujant su Baltijos pažangių technologijų institutu. „Mokslo sriubą“ galima ragauti kiekvieną šeštadienį 9:30 val. per LRT Kultūrą, o išalkus dar – oficialioje laidos svetainėje internete.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos