Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai atskleidė ryšį tarp automobilių išmetamų dujų ir plaučių vėžio

Atlikdami novatoriškus tyrimus, kurie žada pakeisti mūsų supratimą apie šią ligą, mokslininkai atskleidė, kaip oro tarša sukelia plaučių vėžį, praneša „The Guardians“.
Oro tarša
Oro tarša / 123RF.com nuotr.

Tyrimo išvadose aprašyta, kaip smulkios automobilių išmetamosiose dujose esančios dalelės „pažadina“ miegančias plaučių ląstelių mutacijas ir paverčia jas vėžinėmis. Šis darbas padeda paaiškinti, kodėl tiek daug nerūkančiųjų suserga plaučių vėžiu, ir yra „įspėjamasis signalas“ apie žalingą taršos poveikį žmonių sveikatai.

„Rizika susirgti plaučių vėžiu dėl oro taršos yra mažesnė nei dėl rūkymo, tačiau mes negalime kontroliuoti to, kuo visi kvėpuojame“, – sakė profesorius Charlesas Swantonas, šeštadienį pristatęs tyrimo rezultatus Europos medicininės onkologijos draugijos konferencijoje Paryžiuje.

Jo teigimu, pasaulyje daug daugiau žmonių susiduria su nesaugiu oro užterštumo lygiu nei su oru, užterštu cigerečių dūmuose esančiomis nuodingomis cheminėmis medžiagomis.

Rūkymas tebėra pagrindinė plaučių vėžio priežastis, tačiau Jungtinėje Karalystėje lauko oro tarša sukelia maždaug vieną iš dešimties susirgimų, o nuo plaučių vėžio kasmet miršta apie 6000 žmonių, kurie niekada nerūkė.

Pasaulyje 2019 m. apie 300 tūkst. mirčių nuo plaučių vėžio buvo siejamos su oro taršoje esančių smulkių kietųjų dalelių, vadinamų PM2,5, poveikiu.

Tačiau biologinis pagrindas, kaip oro tarša sukelia vėžį, išlieka neaiškus. Oro tarša veikia kitaip nei rūkymas ar saulės poveikis, kurie tiesiogiai sukelia DNR mutacijas, siejamas su plaučių ir odos vėžiu.

Nerūkantys asmenys, sergantys plaučių vėžiu, paprastai turi mutacijų, kurios pastebimos ir sveikame plaučių audinyje – tai mažos klaidos, kurios kaupiasi mūsų DNR visą gyvenimą ir kurios paprastai lieka nekenksmingos.

123RF.com nuotr./Oro tarša
123RF.com nuotr./Oro tarša

„Akivaizdu, kad šie pacientai suserga vėžiu neturėdami mutacijų, todėl turi būti kažkas kita“, – sakė C.Swantonas, – „Oro tarša siejama su plaučių vėžiu, tačiau žmonės dažniausiai į tai nekreipdavo dėmesio, nes nebuvo aiškūs jos mechanizmai.“

Naujausiame darbe šis mechanizmas atskleidžiamas atlikus kruopščius eksperimentus, kurie parodė, kad ląstelės, turinčios miegančių mutacijų, veikiamos PM2,5 dalelių, gali tapti vėžinėmis.

„Tai įspėjimas apie taršos poveikį žmonių sveikatai“, – sakė C.Swantonas. „Jei norite spręsti žmonių sveikatos problemas, pirmiausia turite spręsti klimato problemas.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas